Ajándékkönyv lányoknak!

  • admin
  • 0 Views
  • 0 hozzászólás
  • irodalom . könyv . nevelés . nőirodalom . önbizalom . önismeret . sztereotípia . szülő gyerek kapcsolat . tudás . tudomány .

Kevesen tudják, de a lányok hosszú évtizedek óta jobb eredményeket érnek el az iskolai tanulmányaik során, mint a fiúk.

Hogy lehet ez? Hiszen az iskolarendszer, a tanítási módszer, a tanterv, a tananyag, az egész komplex rendszer a fiú tanulókra épült a kezdetektől. Tudjuk jól, hogy a lányok egészen a 19. századig a nem igazán járhattak iskolába, felsőbb fokú tanulmányokat pedig csak a 19. század végétől végezhettek, akkor sem tömegesen, mert csak kevesen engedhették meg maguknak, és csak kiváló eredménnyel vették fel őket, sokkal szigorúbb elbírálásban részesültek, mint a fiúk. És csak bizonyos szakokat nyitottak meg előttük, elsőnek a tanítóképzőt.

Miután onnan kikerültek, kezdődött a nehéz kenyérkereset, először csak lányiskolákban alkalmaztak tanítónőket, ahol a lányoknak nem volt alkalmuk minden tantárgyat tanulni, mert a tananyag nagy részét a „női küldetésre” nevelés töltötte ki, vagyis a háztartásvezetés, a kézimunka stb. A jobb férfi tanárokat jutalomból a fiúiskolákban alkalmazták, ami önmagáért beszél.

Manapság a lányok szinte minden tantárgyból néhány százalékkal jobban teljesítenek, a vizsgákon is jobb eredményeket érnek el, többen tanulnak főiskolán és egyetemen, mint a fiúk, és többen is fejezik be felsőfokú tanulmányaikat. Mivel a sztereotip, hagyományos elvárások szerint a lányok jobbak a humán tárgyakban, efelé irányítják őket már az alapiskolában, így kevesebben mernek műszaki szakirányt választani, holott semmi sem bizonyítja, hogy kevésbé jók ezen a téren. Sőt, matematikából is jobban teljesítenek az alap- és középiskolában is, mint a fiúk.

Ismerjék el tehetségüket és szorgalmukat, és ajándékozzanak nekik könyvet olyan nőíróktól, akik akár ma, akár egy másik korszakban bizonyították tehetségüket, és hoztak létre kiváló alkotásokat.

Jó válogatást!


19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény kapcsolat karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret