Férfikutatások

  • Admin
  • 0 Views
  • 0 hozzászólás
  • férfi . kutatás .

A férfikutatások egy olyan társadalomtudományi irányzatot képviselnek, mely a férfitapasztalat társadalmi, kulturális és történelmi sajátosságait kutatja. Például hogy számos dél-amerikai államban évszázadok óta a hosszú haj szimbolizálja a férfiasságot, míg némely európai férfi számára ez a puhányságot vagy elférfiatlanodást jelképezi? Vagy milyen szerepet játszanak a különböző sportágak annak a meghatározásában, hogy ki az igazi férfi és ki nem? Vagy miért különböznek egymástól a férfiak és nők barátságai, miért utasítja visssza oly sok férfi, a nőkkel ellentétben, a meghittebb baráti kapcsolatokat? Több szociológus arra a következtetésre jutott, hogy a a férfiak szerepkeresését megnehezíti a mai világ ellazult, rugalmasabb értékrendje. Mivel olyan korban élünk, ahol sok fiatal nő már kevésbé hajlandó a hagyományos női szerepekhez mérten élni életét, a férfiak (is) próbálják megtalálni magukat a változó elvárások rengetegében.

Amerikában az elmúlt két évtizedben alakultak olyan társadalmi mozgalmak, melyek egyértelműen tükrözik ezeket a próbálkozásokat. Például a Nemi Megkülönböztetés Ellen Harcoló Férfiak Szervezete (NOMAS) feminista elveket vallva harcol az etnikai, faji és vallási kisebbségek jogaiért. Ezt a célt a férfiak életében véghez vitt pozitív változásokkal szeretnék elérni. Például azt hangoztatják, hogy a férfiak boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, ha ellenállnak a hagyományos maszkulin elvárásoknak, melyek megkövetelik a férfiak felsőbbrendűségét. (vanya)


19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény kapcsolat karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret