Mi a gender mainstreaming?

  • Bolemant Lilla
  • 2 Views
  • 0 hozzászólás
  • gender mainstreaming . gender studies . hatalom . hierarchia . kétpólusú társadalom . politika .

Mi a gender mainstreaming? Čo je gender mainstreaming? What is gender mainstreaming?

Röviden megfogalmazva azt jelenti, hogy a nemek közötti egyenlőség szempontja beépüljön a közpolitikába annak minden területén, a döntéshozatal minden szintjén és annak minden stádiumában.

Egyszerűbben megfogalmazva, mint ahogy a gazdasági szempont az élet minden területén jelen van, vagyis a gazdaságosság, az anyagi megvalósíthatóság, a megtérülés, hasznosság az élet minden területén fontos, és elkerülhetetlen, a férfiak és a nők egyenrangú megítélése is ugyanolyan fontos és megkerülhetetlen kell, hogy legyen.

A társadalmi élet minden síkján, minden egyes döntésnél tekintettel kell lenni a nők és a férfiak különböző élethelyzeteire és érdekeire, azért, hogy a „nemek” társadalmi egyenlősége megvalósuljon

Kétpólusú társadalomban élünk, amelyet a hatalmi hierarchia oszt két egymással ellentétes félre a következőképpen:

  • közélet – magánélet
  • nyilvános szféra – magánszféra
  • munkapiac – család
  • gyermeknevelés: család, iskola, vallás

Ennek a megosztásnak az egyenes következményei: az egyenlőtlenség, hátrány, diszkrimináció, erőszak, lelki és testi betegségek, gyilkosságok.

A gender mainstreaming a gender szempontú igazságosságon, vagyis a nemek közötti igazságosságon alapul. Ezt az igazságosságot három „szférában” szeretné elérni:

1. a politikai részvétel területén: a férfiak és nők között egyenlő arányban kell megoszlania a hatalomnak

2. az anyagi javak, a szükségletek kielégítésének területén: egyenlős lehetőségek a nőknek és a férfiaknak, például az anyagi függeltlenség terén, mint ahogy egyenlő feltételek ahhoz, hogy érdeklődésüket, ambícióikat, tehetségüket kiteljesíthessék.

3. a szervezeti szféra: a karrier és a munkahelyi előmenetel, az egyenlős bánásmód, az egyenlő hozzáférés a művelődéshez, egyenlő felelősségvállalás a gyermeknevelés és a család ellátása területén a férfiak és a nők részéről.

Ha konkrétabb tényekre bontjuk, kimondhatjuk, hogy a nőknek és a férfiaknak egyaránt rendelkezésére kell, hogy álljon:

– a gazdasági eszközök egyenlő része, és a hozzá tartozó gazdasági hatalom

– a fizetett és nem fizetett munka egyenlő része

– a szabadidő egyenlő része

– az elismerés egyenlő része

– a hatalom egyenlő része

– az egészség egyenlő része

– az egészség egyenlős része

– a tudás egyenlő része

– a tér egyenlő része.

A gender mainstreaming megvalósításának lehetőségeiről és konkrét tapasztalatairól is sok mindent megtudhatnak a hallgatók a Gender studies alapjai című tantárgyunk óráin.

A fenti képen Szapu Marianna a feminista gondolkodás történetéről tartott érdekfeszítő előadását örökítettük meg.

0 Hozzászólás
Szólj hozzá!

19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás tévhit történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret