Mit ér az ember, ha nő?

  • admin
  • 0 Views
  • 0 hozzászólás
  • gombaszög .

A női esélyekről és értékekről a Gombaszögi Nyári Táborban július 19-én 17:30-kor

  • Vénuszlakók és marslakók: valóban két  külön világban élünk?
  • Mitől nő a nő és mitől férfi a férfi: nemi identitás, nemi szerepek
  • Mitől gyengébb a „gyengébb nem”?
  • Esélyek és egyenlő/tlenségek: mit takar az esélyegyenlőség fogalma?
  • Miről szól a feminizmus?

Beszélgetés arról, hogyan ítéljük meg a nőket és a férfiakat, mi a véleményünk a női és a férfi szerepekről. Mit „engedhet meg magának” a nő és a férfi? Egyenlőek-e a lehetőségeink? Ki vezeti a háztartást? Ki vezeti a társadalmat? Van-e női és férfi munka, szakma? Melyik a gyengébb nem?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ a beszélgetés résztvevőivel, Bolemant Lillával, Hodossy Katalinnal és Szapu Mariannával, akik a Kerekasztal Nők és gyermekek esélyegyenlőségi bizottságának tagjai, valamint mindannyian saját civil szervezetükben is aktív tevékenységet fejtenek ki a nők és a gyermekek egyenlő esélyeinek elérésében.

Az előadás után egy szituációs játék során megtapasztalhatjátok, hogyan működnek a hagyományos női és férfi szerepek, és hogyan működhetnek, ha kilépünk a sztereotípiák hatalmából.

A beszélgetés résztvevőiről:

Bolemant Lilla – a Kerekasztal Esélyegyenlőségi Bizottságának vezetője, a Phoenix Polgári Társulás elnöke, amely a nők, elsősorban a szlovákiai magyar nők érdekvédelmével és esélyegyenlőségével foglalkozik. Lilla további szakterülete a nők irodalmi és médiabeli szerepvállalásának kutatása.

Hodossy Katalin a Tandem civil szervezet alapító tagjaként személyiségfejlesztő és önismereti tréningeket vezet, amelyben a férfi és női szerepek hasonlóságainak és eltéréseinek tudatosítására is nagy hangsúlyt fektetnek. A beszélgetés után az ő vezetésével kerül sor egy nemi érzékenyítő foglalkozásra, amelynek során bárki kipróbálhatja, milyen a másik nem szerepébe bújni, és azt megélni bizonyos helyzetekben.

Szapu Marianna a Pozsonyi Comenius Egyetem BTK Filozófia Tanszékének vezetője, egyetemi oktató, a BTK mellett működő Nemtudományi Központ alapító tagja. Marianna sok nemzetközi kutatás vezetőjeként és tagjaként a nőknek a tudományos életben betöltött szerepével és helyzetével foglalkozott és foglakozik, a feminista filozófia és a Gender Studies témakörében kolléganőivel egyetemi kurzusokat vezet, és A nemtudomány alapjai (Rodové štúdiá) címmel egyetemi tankönyvet is kiadott.

Mindenkit szeretettel várunk, és kérdezzetek minél többet!


19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény kapcsolat karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret