Női és férfi szerepek tantárgya Nyitrán

  • admin
  • 0 Views
  • 0 hozzászólás
  • Nincsenek címkék

Az idei téli szemeszterben ismét indul genderkurzus a nyitrai egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán magyar nyelven neves hazai és magyarországi szakemberek részvételével.

A kurzus a kar minden hallgatója számára elérhető, felvehetik az órarendjükbe kredites tantárgyként.

Mik is azok a nemi sztereotípiák, mit jelent az esélyegyenlőség fogalma, a nemi szocializáció, és mit jelent maga a gender szó? Ezek azok a kérdések, amelyek az átlagembert is izgatják, és megpróbál róluk valamilyen véleményt kialakítani, gyakran anélkül, hogy alaposan utánanézne a dolgoknak.

A nyitrai egyetemistáknak alkalmuk nyílik egy tantárgyon belül megismerkedni az alapfogalmakkal, és azokkal a nők és férfiak helyzetével foglalkozó témákkal, amelyek a gender studies témakörébe tartoznak. Mint például a nők reprodukciós jogai (a fogamzásgátlásról, a terhességről, a gyerekszülésről mint személyes emberi jogról beszélhetnek majd  szakemberekkel), a nők helyzete a munkapiacon és az iskolai képzésben, a nők és a családon belüli erőszak okai és következményei, a nemi alapú diszkrimináció.

De szó lesz a médiavalóságról, amely másnak láttatja a férfit és a nőt, mint amilyenek az „igazi” valóságban, beszélünk majd a feminizmus és a nőmozgalmak történetéről, és a nők helyzetéről a művészetekben és az irodalomban is.

A témákról bővebben olvashatnak Gender-tankönyvünkben itt: Bevezetés a gendertanulmányokba

A tankönyv a kurzus hallgatói számára nyomtatott változatban is elérhető lesz.

A kurzus a Phoenix Polgári Társulás szervezésében valósul meg.

Szeretettel várunk mindenkit!


19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény kapcsolat karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret