Nőpolitika és női szerep

  • admin
  • 0 Views
  • 0 hozzászólás
  • előítélet . politika . szerepvállalás .

Ha a nemi szerepek aspektusa a társadalmi viszonyok elemzésének alapjává válik, és ha a nőpolitkát kiegészíti és támogatja a nemi szerepek politikája, a régi sztereotípiák megszűnnek, és helyükbe új értelmezések lépnek.

Az alábbiakban néhány tipikus példáját soroljuk fel az előítéleteknek, amelyekkel gyakran bírálják a nőpolitikát, s közöljük egyúttal ezek cáfolatát is.

A nőpolitika iránti előítélet: A nők túl érzékenyek, ha bírálják az uralkodó értékeket és normákat.

A nemi szerepek szempontja: A létező értékeket és normákat át kell értékelnünk és megváltoztatni nemi szerepek szerinti specifikus szempontokra.

A nőpolitika iránti előítélet: A nőknek specifikusak a problémái.

A nemi szerepek szempontja: Azon feltételek következtében, amelyeket a társadalom kialakított, a nők problémahelyzetekben találják magukat. Ezekért a feltételekért nem a nők a felelősek.

A nőpolitika iránti előítélet: A nőknek nemük miatt specifikusak az érdekeik.

A nemi szerepek szempontja: A nők specifikus érdekei életfeltételeik következményei (pl. a kisgyermekekkel való együttélés), melyeket a társadalmi nemi szerep alapján nekik ítélnek. A férfiak ugyanilyen érdekeket képviselnének, ha a nők helyzetében lennének.

A nőpolitika iránti előítélet: A nőknek hiányosságaik vannak, melyeket ki kell küszöbölniük.

A nemi szerepek szempontja: A nőknek vannak erős oldalaik, amelyek a férfiaknak nincsenek. Ezeket az erős olalakat el kell ismerni és feltételeket kialakítani érvényesítésükre. A hiányosságok nem a nemükből, hanem a társadalmilag definiált nemi szerepükből erednek, ami a nőkre és a férfiakra egyaránt érvényes.

A nőpolitika iránti előítélet: A nők a döntési mechanizmusok folyamatában a segítséget kérők szerepében vannak, így segítséget próbálnak kérni koncepcióikhoz.

A nemi szerepek szempontja: A döntési folyamatokban kötelezően érvényesíteni kell a nemi szerepek szempontját. A nők részt vesznek a döntéshozásban, mint szakértők, a nők élethelyzeteinek is szakértői. Különösen fontosak a nők kezdeményezései, mert hozzájárulhatnak a döntések jobb minőségéhez.

A nőpolitika iránti előítélet: A nőpolitika periférikus problémákat érint, amelyek megoldási lehetősége a nagypolitika helyzetétől függ.

A nemi szerepek szempontja: A nemi demokrácia és a nők és férfiak esélyegyenlősége központi politikai cél, a nagypolitika szerves része.

A nőpolitika iránti előítélet: A nők felelősek a női problémák megoldásáért

A nemi szerepek szempontja: A nők és a férfiak átveszik a felelősséget a nemek közti viszonyok megváltoztatásáért.

0 Hozzászólás
Szólj hozzá!

19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás tévhit történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret