Önazonosság Gombaszögön

  • admin
  • 0 Views
  • 0 hozzászólás
  • anyai szerep . bolemant lilla . elvárások . gombaszög . irodalom . könyv . nevelés . nőirodalom . önbizalom . önismeret . szerepvállalás .

Gombaszög 2016 – az idén az önazonosság jegyében. Merthogy a Gombaszögi Nyári Tábor Gombaszögön volt, a Phoenix Polgári Társulás pedig egy nehéz év után nevéhez híven újraéledt „poraiból” az idén is, és a rengeteg szervezési bonyodalom után minden tervezett programunk megvalósult, sőt még „meg is mentettünk”  két másik programot a táborban.

Hogy hogyan is történt mindez? Képriportunkkal aláfestve bemutatjuk.

Gombaszög 2016 P1010638

A színpadon balról jobbra: Bolemant Lilla, Szapu Marianna, Simona Petrík, Eibner Zsuzsanna, Bott Domonkos Lívia, Rácz Vince és a gyerek a munkahelyen ezúttal Rácz Róza, aki  “segítette” a moderátor munkáját.

Gyerek a parlamentben, anya a munkapiacon – kérdések és válaszok egy tartalmas beszélgetésben. Amiben egyetértettünk: az anya döntse el, mi jó a gyerekének és neki magának, és ne a társadalmi előítélet és a hatalom!

Bemutattuk legújabb projektünket, a Minority Kids tájékoztató weboldalat – családi jogi ill. couching tanácsadó fórumot, mely szlovákiai magyar és roma gyerekeknek segít.

A multikulturális projekt elsősorban anyáknak és nőknek nyújt tanácsadást. Célja a kisebbségben élő gyermekek és anyák érdekvédelme, tájékoztatása, esélyegyenlősége, családi és kisebbségi jogaik, lehetőségek, megoldások és aktuális problémák felvetése és megoldási lehetőségek keresése online közegben, szakemberek segítségével.

 

P1010650

A Transfúzia szervezet alapító tagja és elnöke Romina Kollárik (jobbra) arról beszélt, miért fontos az, hogy az ember azonosulni tudjon a nemével, amely nem mindig az, mint aminek látszik. Mert egy férfi külsővel rendelkező ember nőnek érezheti magát, és nem kell, hogy feltétlenül változtatni akarjon a testén.  A harmadik nem kategóriájának bevezetésével ez a probléma megoldható lenne, és nem kényszerülnének a transznemű emberek kényszerműtétekre, és nem kellene az öngyilkosságba menekülniük amiatt, hogy a társadalom ne fogadja el őket.

P1010659

A szombat délelőtti, a szlovákiai magyar felsőoktatás helyzetéről szóló beszélgetés nem valósulhatott volna meg, ha nem beugróként nem vesz részt benne szervezetünk két munkatársa, Szapu Marianna, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkarának dékánhelyettese és Mészáros András, az ottani magyar tanszék professzora, így Bárczi Zsófia, a nyitrai egyetem Közép-Európai Karának dékánja nem maradt egyedül a pódiumon, ugyanis a komáromi egyetem képviselői nem tudtak jelen lenni. A beszélgetést Lovász Bálint, a Szlovák Felsőoktatási Intézmények Országos Hallgatói Képviseletének tagja vezette, és részt vett még benne Hortai Ferenc brünni doktorandusz  a külföldön tanuló diákok képviseletében.

P1010676

Szombaton este saját programunkra került sor, a Tesztoszteronmentes irodalom? cím alatt pedig arról beszélgettünk, vajon meghatározható-e a nőirodalom fogalma, és ha van nőirodalom, akkor van-e férfi irodalom. A magyar irodalom olyan elfeledett és “újrafelfedezett” írónőiről is beszélgettünk, akiknek ott lenne a helyük az iskolai tankönyvekben is. A beszélgetés szerkesztett változata július 31-én a Pátria rádió Kultúrszalon című műsorában lesz hallható 15:00 órai kezdettel. Bérczi Zsófiával és Bolemant Lillával Rácz Vince beszélgetett.

P1010690

A szombati fogvacogtató hideg és az egész napon át zuhogó eső ellenére még egy másik programot is megmentettünk, amelynek a moderátora lemondta a részvételt, így kolléganőnk Bott Domonkos Lívia vette át ezt a szerepet és nagy sikerrel teljesítette is. A beszélgetőpartnerei Gödöllei Anna rádiós szerkesztő, Durica Katarina újságíró és regényíró és Bodó Mária televíziós és rádiós szerkesztő voltak. Beszéltek a jelenlévőknek a nehézségekről, amikkel egy nőnek szembe kell néznie a média világában, de tanácsaikkal is ellátták a fiatalokat, és bátorították őket.

Mindenkinek nagyon szépen köszönjük az aktív részvételt, a munkát, a pozitív fogadtatást, és a lehetőséget, hogy újra ott lehettünk!

Viszlát jövőre, és jönnek még részletes beszámolóink nemsokára.


19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény kapcsolat karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret