Összefoglaló a Gombaszögi Nyári Táborból 2015 júliusa

  • Domonkos Lívia
  • 2 Views
  • 0 hozzászólás
  • gombaszög . Phoenix Equality . workshop .

Összefoglaló a Gombaszögi 2015-ös Nyári Táborból / Reportovanie z letného táboru Gombasek/ Reporting from the Summer Campo of Gombaszög 2015

#szívdobbanás, #genderelmélet , #nőkellenierőszak,  #feminizmus

Ezek voltak a FB  leginkább “hashtagelt” leggyakrabban használt szakszavai.

Lássuk csak, mit is láthattunk Gombaszögön idén a Phoenix szervezésében:

  1. SZÍVDOBBANÁS workshop

Az erőszakra nincs mentség!

A Szívdobbanás című foglalkozáson a lányok és a fiúk is érdekes gondolatokat osztottak meg egymással. Mi a legfontosabb számodra egy kapcsolatban? Mi az, amit már nem viselsz el egy kapcsolatban? Mit jelent az erőszak? Van-e különbség a lelki és a testi erőszak között? Hogyan előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel az erőszakos viselkedés jeleit?

Karády-Héder Enikő és Gyulai Katalin, a NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) tagjai vezették a foglalkozást.

workshop

  1. Néma Tanúk kiállítás

Az Európában és az egész világon elvégzett reprezentatív felmérések szerint minden 4. vagy 5. nő élete során legalább egyszer elszenvedte az erőszak bizonyos fajtáját.

A nők elleni erőszak elkövetői nem az utcán sétáló idegen emberek, hanem a nő legközelebbi hozzátartozói: az apja, a bátyja, a nagybátyja, a nagyapja, a barátai.

A Néma Tanúk kiállítás azoknak a nőknek állít emléket, akiket férjük, élettársuk, volt élettársuk, vagy olyan férfi, akivel a nő nem akart kapcsolatot teremteni, megölt.

A kiállítás a NANE Egyesület tulajdona, és a Gombaszögi Táborba a Phoenix Polgári Társulás meghívására érkezett el.

nema tanuk (2)

  1. Genderelméletek – a nő és a férfi szerepe a társadalomban

A feminizmus nem a férfiak ellen irányul!

A képen Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke, Perintfalvi Rita, a Magyar Teológusnők Egyesületének elnöke, Soós Eszter Petronella politológus, Rácz Vince, moderátor.

genderelmeletek

Miről szólt a beszélgetés?

Antoni Rita: Mit jelent a gender? A szó jelentése: társadalmi nem, azaz mindazon tulajdonságok, viselkedésformák és szerepek összessége, melyet a társadalom az egyéntől biológia neme folytán elvár.  Egyszerűsítve: hogy mi van az egyén lába között, az a „sex” azaz biológiai nem („nő” vagy „férfi”); és hogy a társadalom a biológiai nem alapján milyen személyiségvonásokat tulajdonít az egyénnek, illetve milyen szerepeket vár el tőle, az a „gender,” azaz társadalmi nem: „nőies” vagy „férfias,” illetőleg női vagy férfi szerep, melyekhez a nemi sztereotípiák is kapcsolódnak. (több info:http://www.nokert.hu)

Perintfalvi Rita: A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete (MTÖE) tiszteletben tartja az Isten képmására teremtett ember méltóságát nemének, származásának, vallási hovatartozásának vagy szexuális beállítottságának megkülönböztetése nélkül. A szeretet parancsa, ami vallásaink és felekezeteink legfontosabb közös nevezője, arra szólít fel, hogy határok nélkül gondolkodjunk és cselekedjünk, ami azt jelenti, hogy visszautasítjuk a társadalmi és vallási kirekesztés minden formáját

http://www.teologusnok.hu/

Soós Eszter Petronella:

A modernitás korában megváltozik a világ, s vele együtt a munkaerőpiac. Az úgynevezett férfias foglalkozások, mint a gyári fizikai munka, a mezőgazdasági munka kiveszőben van, mert elvégzik a gépek. Egyre nagyobb az igény olyan munkák iránt, amelyeket tipikusan nőiesnek vélnek, mint például a beteg- és idősápolás, a szociális munka. Ezt a változást fel kell dolgozniuk a férfiaknak, hiszen az „erős férfi” hagyományos társadalmi képe kell, hogy megváltozzon.

http://franciapolitika.blog.hu/2015/05/16/226_nopolitika_hollande_franciaorszagaban_2012

eloadas

Projekt  Rodové scitlivovanie študentov a študentiek VŠ  – budúcich pedagógov bol podporený sumou 23 988,20 eur  z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP  2009- 2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu  Rodové scitlivovanie študentov a študentiek VŠ – budúcich pedagógov  je posilnenie aktívneho občianstva.


19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény kapcsolat karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret