Bolemant Lilla – Női hangok

  • admin
  • 0 Views
  • 0 hozzászólás
  • Nincsenek címkék

8.90

Leírás

Három írónő, egy férfi író, hat regény. Sokféle szempont, amely egyfelé mutat, mint ahogy azt Herta Nagl-Docekal, osztrák filozófusnő Feminista filozófiájában kijelenti: „A nőknek rendelkezniük kell azzal a szabadsággal, hogy témáikat és eszközeiket maguk válasszák meg.”

A női hang többféle jelentést hordozhat, sőt a hang hiányát is jelentheti. A hétköznapi női tevékenységek, mint a mosás és a varrás vagy a „hagyományos” női színtér, a konyha irodalmi kifejezőeszközökké válnak a kötetben vizsgált írónők regényeiben. De valóban van-e női és férfi írás? Ha elhallgatjuk a szerző nevét, meg tudjuk-e határozni a nemét?

Berde Mária, Földes Jolán, Szenes Piroska és Zilahy Lajos írásművészetét vizsgálva ezeket a kérdéseket is felteszi a szerző. A válaszok nem mindig egyértelműek. De irodalmi művektől ezeket  nem is várhatjuk el.

Bolemant Lilla (1964, Érsekújvár) szerkesztő, irodalomkutató, a Phoenix PT feminista civil szervezet alapító tagja. Fő kutatási területe a magyar irodalom női irodalmi hagyománya, civil tevékenysége során főként a nemi esélyegyenlőség és egyenrangúság témakörében szervez beszélgetéseket, szakmai képzéseket, vitaesteket. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karán Bevezetés a gendertanulmányokba címmel kurzust vezet.

 

0 Hozzászólás
Szólj hozzá!

Be kell jelentkezned,hogy hozzászólhass


19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény kapcsolat karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret