Új tantárgy a Közép-Európai Tanulmányok Karán

  • Bolemant Lilla
  • 0 Views
  • 0 hozzászólás
  • egyetem . esélyegyenlőség . gender studies . genderpedagógia . projekt . sztereotípia .

Új tantárgy a Közép-Európai Tanulmányok Karán / Nový predment na  Katedre Stredoeurópskych štúdií na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre / New subject on the Central-European Studies at the Constantinus the Philosopher University in Nitra

A nyári szemeszterben új választható tantárggyal bővül a Közép-Európai Tanulmányok Karának kínálata a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen.

Minden, amit tudni akarsz a nőkről (és a férfiakról) és az egymáshoz való viszonyukról – ezen a címen is bevezethetnénk, de ha pontosak akarunk lenni, nevén kell nevezni a gyermeket, és el kell mondanunk, mik is a szándékaink ezzel az új órával.

A kar és a pozsonyi Phoenix Polgári Társulás együttműködésének eredménye a Gender studies alapjai nevű óra,magyarul a nemtudományok alapjainak nevezhetjük, és a lényege az, hogy a nők és a férfiak társadalmi helyzetéről, a nemi szocializációról, a nemek egyenrangú helyzetéről, az anyaságról és az apaságról, a nők és férfiak közötti kapcsolatról, a társadalmi hatalomról, a nemi szetreotípiákról, a családon belüli és a nők elleni erőszakról is szól.

A nemek közötti kapcsolatokat a hatalmi viszonyrendszerek határozzák meg, tehát azt, hogy milyen életet éljünk, hogyan, milyen elképzelésekkel rendelkezünk életlehetőségeinkről, a társadalmi elvárások határozzák meg.

Milyen lehetőségekkel rendelkezik egy egyetemista lány és egy egyetemista fiú? Egyenlő mértékben vehetik ki a részüket a munkából, a tanulásból, a családi teendőkből? Vagy különféle úgynevezett természetes szerepeiknek kell megfelelniük? A lányok feladata, hogy gyereket szüljenek, és felneveljék őket, a fiúké pedig az, hogy eltartsák a családjukat.

Bizonyára sokan egyetértenek velem abban, hogy ezek azelvárások még ma is élnek, ha nem is ismerjük fel őket azonnal, ha azt gondoljuk is, hogy ugyanolyan jogaink és lehetőségeink vannak, mint a másik nemnek. Amikor válaszúthoz érünk, komoly hátrányként élhetjük meg mint nők azt, hogy a gyermekvállalás munkánk, és sok kedvenc tevékenységünk feladásával jár. Mintha kívül maradnánk a társadalmi eseményeken, mintha már nem is számolnának velünk. A fiúknak viszont előírják, hogy kemények, határozottak legyenek, és érzéseiket titkolják el, törődjenek a család eltartásával, és nem fontos, hogy kivegyék a részüket a gyermeknevelésből.

Vagy nézzük a pályaválasztást. Az úgynevezett hagyomány szerint a lányok inkább a humán tárgyakban tehetségesek, a fiúk pedig a műszaki tárgyakban. Miért van ez? És így van-e vajon? Vagy csak ebben nevelkedtünk, ezt várják el tőlünk, és tudtaalattink annyira magába szívta ezt az elvárást, hogy mi is így gondoljuk, ez a természetes. Tudja-e valaki, hogy az első számítógépet egy nő, Ada Lowelace tervezte meg?

Beszélni fogunk a családon belüli és a nők elleni erőszakról is, amely a társadalom komoly problémái közé tartozik.Miért nem megy el, ha veri a férje? – teszik fel a laikusok az egyszerű kérdést. Azért, mert a bántalmazó, az agresszor a felesége, barátnője önbecsülését és önbizalmát olyan mértékben leépíti, hogy maga az áldozat érzi magát végül bűnösnek, azt gondolja, megérdemli a verést, hisz semmit sem csinál jól, semmit sem ér, mint nő, mint ember. S ehhez jön a bántalmazó fenyegetése: Ha elmész, megtalállak és megöllek! Szlovákiában minden ötödik nőt bántalmazott  már a partnere – foglalkoznunk kell ezzel a problémával.

A „könnyedebb“ témák közül pedig említsük meg a nők helyzetét a művészetben, az irodalomban, amelyről szintán szó lesz.

Előadóink a Közép-Európai tanulmányok Karának, a pozsonyi Comenius Egyetemnek, a Phoenix Pt-nek, a budapesti Corvinus Egyetemnek, és a szegedi Nőkért Egyesületnek a szakemberei lesznek.

nőírók-e

0 Hozzászólás
Szólj hozzá!

19. századi történet anyai szerep barátság bolemant lilla Bolgár Kati elvárások előítélet eredményesség erőszak férfi gender studies gombaszög irodalom iskola Janković Nóra kalandregény karierr konferencia kutatás könyv magatartás nevelés nőirodalom OSF Phoenix Equality politika projekt párkapcsolat regény szerelem szerepvállalás sztereotípia szülő gyerek kapcsolat tanácsadás testi változások tudomány tudás tévhit történelem viselkedés workshop zaklatás értékelés önbizalom önismeret