Események

Irodalomterápia Gombaszögön

Könyvfitnesz – önismereterősítés az irodalomterápia eszközeivel

Az irodalomterápia mint művészetterápiás módszer segít közelebb kerülni önmagadhoz. Egy irodalmi alkotáson keresztül megtanulod megélni és felvállalni érzelmeidet, oldódhat a szorongásod, új lehetőségekre lelhetsz saját életedben.

2019. július 20-án egy izgalmas foglalkozást tartott Bolemant Lilla irodalomterapeuta és Vica Peniašková pszichológus a Tandem sátorban az irodalomterápia iránt érdeklődőknek.

A foglalkozások lényege, hogy elolvasunk egy rövid irodalmi művet, de nem műelemzést végzünk, mint az irodalom órán, hanem a résztvevők személyes élményeitek lesznek a fontosak, így jutunk el azokhoz a témákhoz, melyek foglalkoztatják őket, és így vihetnek haza olyan új lehetőségeket és megoldásokat, amelyekre eddig talán nem is gondoltak.

A téma a szerelem volt, ehhez pedig két versről beszélgettünk. Szabó Lőrinc Semmiért egészen és Nemes Nagy Ágnes A szomj című verséről, rajtuk keresztül pedig a szerelemről.

Kinek mit jelent a szerelem? – milyen az egyenrangú párkapcsolat? ezekről a témákró beszélgettünk az alábbi kérdéseket feltéve:

Éreztétek-e már úgy, hogy egy érzés, esetünkben a szerelem, teljesen hatalmába kerít, és nem tudtok ellene tenni?

Milyen érzés volt ez? Mire vágytatok? Idézzétek fel ezt az érzést, és osszátok meg velünk, milyen volt?

Volt olyan személyes élményetek, amikor úgy éreztétek, teljesen birtokolni akar benneteket a másik? Milyen érzés volt? Hogy éreztétek magatokat ebben a helyzetben?

Volt esetleg fordítva, hogy ti szerettetek volna valakit teljesen „bekebelezni”? Ez milyen érzés volt?

Hasonlítsátok össze a két verset. Ki milyen kapcsolatot szeretne? Hogyan jelenik meg a testi és a lelki kapcsolat vágya a versekben? Mindkét versben megjelenik mindkettő? Magyarázható ez azzal, hogy az egyik verset nő írta, a másikat pedig férfi?

„Az olvasás maga a KÖNYVFITNESSZ: a szereplők élettörténeteiben igazolva láthatjuk saját történeteinket vagy épp ellenkező lépések megtételére ösztönözhetnek.”

Az irodalomterápiás foglalkozás ehhez rengeteget hozzátesz, hiszen csoporton belül, egymáshoz kapcsolódva ismerjük fel saját működésünket, viselkedésünket és kapcsolataink működését, és igazíthatunk rajta, ami sokat hozzátehet ahhoz, hogy jobban érezzük magunka a bőrünkben.