Események

Önazonosság Gombaszögön

Gombaszög 2016 – az idén az önazonosság jegyében. Merthogy a Gombaszögi Nyári Tábor Gombaszögön volt, a Phoenix Polgári Társulás pedig egy nehéz év után nevéhez híven újraéledt „poraiból” az idén is, és a rengeteg szervezési bonyodalom után minden tervezett programunk megvalósult, sőt még „meg is mentettünk”  két másik programot a táborban.

Hogy hogyan is történt mindez? Képriportunkkal aláfestve bemutatjuk.

Gombaszög 2016 P1010638

A színpadon balról jobbra: Bolemant Lilla, Szapu Marianna, Simona Petrík, Eibner Zsuzsanna, Bott Domonkos Lívia, Rácz Vince és a gyerek a munkahelyen ezúttal Rácz Róza, aki  „segítette” a moderátor munkáját.

Gyerek a parlamentben, anya a munkapiacon – kérdések és válaszok egy tartalmas beszélgetésben. Amiben egyetértettünk: az anya döntse el, mi jó a gyerekének és neki magának, és ne a társadalmi előítélet és a hatalom!

Bemutattuk legújabb projektünket, a Minority Kids tájékoztató weboldalat – családi jogi ill. couching tanácsadó fórumot, mely szlovákiai magyar és roma gyerekeknek segít.

A multikulturális projekt elsősorban anyáknak és nőknek nyújt tanácsadást. Célja a kisebbségben élő gyermekek és anyák érdekvédelme, tájékoztatása, esélyegyenlősége, családi és kisebbségi jogaik, lehetőségek, megoldások és aktuális problémák felvetése és megoldási lehetőségek keresése online közegben, szakemberek segítségével.

 

P1010650

A Transfúzia szervezet alapító tagja és elnöke Romina Kollárik (jobbra) arról beszélt, miért fontos az, hogy az ember azonosulni tudjon a nemével, amely nem mindig az, mint aminek látszik. Mert egy férfi külsővel rendelkező ember nőnek érezheti magát, és nem kell, hogy feltétlenül változtatni akarjon a testén.  A harmadik nem kategóriájának bevezetésével ez a probléma megoldható lenne, és nem kényszerülnének a transznemű emberek kényszerműtétekre, és nem kellene az öngyilkosságba menekülniük amiatt, hogy a társadalom ne fogadja el őket.

P1010659

A szombat délelőtti, a szlovákiai magyar felsőoktatás helyzetéről szóló beszélgetés nem valósulhatott volna meg, ha nem beugróként nem vesz részt benne szervezetünk két munkatársa, Szapu Marianna, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkarának dékánhelyettese és Mészáros András, az ottani magyar tanszék professzora, így Bárczi Zsófia, a nyitrai egyetem Közép-Európai Karának dékánja nem maradt egyedül a pódiumon, ugyanis a komáromi egyetem képviselői nem tudtak jelen lenni. A beszélgetést Lovász Bálint, a Szlovák Felsőoktatási Intézmények Országos Hallgatói Képviseletének tagja vezette, és részt vett még benne Hortai Ferenc brünni doktorandusz  a külföldön tanuló diákok képviseletében.

P1010676

Szombaton este saját programunkra került sor, a Tesztoszteronmentes irodalom? cím alatt pedig arról beszélgettünk, vajon meghatározható-e a nőirodalom fogalma, és ha van nőirodalom, akkor van-e férfi irodalom. A magyar irodalom olyan elfeledett és „újrafelfedezett” írónőiről is beszélgettünk, akiknek ott lenne a helyük az iskolai tankönyvekben is. A beszélgetés szerkesztett változata július 31-én a Pátria rádió Kultúrszalon című műsorában lesz hallható 15:00 órai kezdettel. Bérczi Zsófiával és Bolemant Lillával Rácz Vince beszélgetett.

P1010690

A szombati fogvacogtató hideg és az egész napon át zuhogó eső ellenére még egy másik programot is megmentettünk, amelynek a moderátora lemondta a részvételt, így kolléganőnk Bott Domonkos Lívia vette át ezt a szerepet és nagy sikerrel teljesítette is. A beszélgetőpartnerei Gödöllei Anna rádiós szerkesztő, Durica Katarina újságíró és regényíró és Bodó Mária televíziós és rádiós szerkesztő voltak. Beszéltek a jelenlévőknek a nehézségekről, amikkel egy nőnek szembe kell néznie a média világában, de tanácsaikkal is ellátták a fiatalokat, és bátorították őket.

Mindenkinek nagyon szépen köszönjük az aktív részvételt, a munkát, a pozitív fogadtatást, és a lehetőséget, hogy újra ott lehettünk!

Viszlát jövőre, és jönnek még részletes beszámolóink nemsokára.

Vélemény, hozzászólás?