Női helyzet - Az egyenrangúságról

Tanács Szilviának

Kedves Phoenix!

Már lassan két éve otthagytam a munkahelyemet. Egy nagy cég gazdasági osztályán dolgoztam. Számlákkal, fizetésekkel, és az ehhez tartozó feladatokkal foglalkoztam. A cégben több, mint nyolc évet eltöltöttem és ez alatt az idő alatt nagyon belefáradtam a mindennapi feladatok megoldásába. A cégben nem alakult ki rend és következetes munka, ezt a káoszt a gazdasági feladatok megoldásánál nagyon nehéz volt kezelni. A munkaadóm részéről határidők betartása nélkül, rendszertelenül jutottam hozzá a szükséges dokumentumokhoz, számlákhoz, papírokhoz, míg nekem teljesítenem kellett az előírt határidőket. Nagyon megterhelő és stresszel teli napjaim, hónapjaim, éveim voltak.

Most, két évvel a felmondásom után elmondhatom, hogy sikerült megpihennem. Természetesen ez alatt az idő alatt sem tétlenkedtem, alkalmi munkákat vállaltam, részidőre dolgoztam és most egy idős hölgyet ápolok. A hölgy családjával egy konkrét időszakra egyeztem meg, ami lassan lejár. Most munkát keresek. Amihez értek és ahol talán elhelyezkedhetnék, a gazdasági végzettségem és a gyakorlat által, attól még most is félek. Félek, hogy belekerülnék egy ugyanolyan folyamatba, amiből annak idején kiléptem. Tanácstalan vagyok, megfelelő munkát szeretnék magamnak találni. Kérem segítsen ebben.

Szilvia

 

Kedves Szilvia,

Levelében arról ír, hogy sikerült az elmúlt két évben megpihennie. Arról is ír, hogy különböző munkákat vállalt. Amikor pedig újra munkát keres, előjönnek a régi félelmek, kétségek. Nem találom a levelében azt, hogy miként zárta le az akkori helyzetét. Felmondott, ennyit tudok. Tett még valamit? Elemezte az elmúlt éveket? Visszanézett? Kérem, elsősorban saját magának válaszolja meg a kérdést: Fontos, hogy visszanézzek?  Amennyiben ez megtörtént, kérem írjon fel magának három jelzőt, ami Önt most ebben a helyzetében jellemzi. Tehát nézzen Önmagára. Önnek konkrét célja van, amit a levelében le is ír, mégpedig így: „Megfelelő munkát szeretnék magamnak találni.“ Kérem, ezt a mondatot fogalmazza át úgy, hogy ne feltételes módban legyen a kívánsága. Hiszen Ön a levele alapján munkát „akar“, nem „szeretne“. Így van? Amit még mindenképpen tegyen meg, hogy egymás alá írja fel azokat a feladatokat, amit azért fog megtenni, hogy munkát találjon. A feladatokat külön bekezdésbe írja, hogy áttekinthetőek legyenek és kérem, minden feladat után írjon határidőt. Amikor ezzel készen van, képzelje el saját magát úgy, hogy már minden szükséges feladatot elvégzett. Hogyan látja magát? Hogyan érzi magát? Mit lát most, milyen eredményt? Ezt lezárva döntse el, hogy milyen módon fogja magát ellenőrizni az elvégzendő feladatok kapcsán. A munka során felmerülő konkrét ötletekkel, lehetőségekkel dolgozzon tovább.  Sok sikert és megfelelő munkát kívánok Önnek!

Tisztelettel,
Éva