Események

Tavaszi Gender Studies Nyitrán

A sikeres tavalyi év után ismét indul genderkurzus a nyitrai egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán magyar nyelven neves hazai és magyarországi szakemberek részvételével.

A kurzus a kar minden hallgatója számára elérhető, felvehetik az órarendjükbe kredites tantárgyként.

Mik is azok a nemi sztereotípiák, mit jelent az esélyegyenlőség fogalma, a nemi szocializáció, és mit jelent maga a gender szó? Ezek azok a kérdések, amelyek az átlagembert is izgatják, és megpróbál róluk valamilyen véleményt kialakítani, gyakran anélkül, hogy alaposan utánanézne a dolgoknak.

A nyitrai egyetemistáknak alkalmuk nyílik egy tantárgyon belül megismerkedni az alapfogalmakkal, és azokkal a nők és férfiak helyzetével foglalkozó témákkal, amelyek a gender studies témakörébe tartoznak. Mint például a nők reprodukciós jogai (a fogamzásgátlásról, a terhességről, a gyerekszülésről mint személyes emberi jogról beszélhetnek majd  szakemberekkel), a nők helyzete a munkapiacon és az iskolai képzésben, a nők és a családon belüli erőszak okai és következményei, a nemi alapú diszkrimináció.

De szó lesz a médiavalóságról, amely másnak láttatja a férfit és a nőt, mint amilyenek az „igazi” valóságban, beszélünk majd a feminizmus és a nőmozgalmak történetéről, és a nők helyzetéről a művészetekben és az irodalomban is.

A témákról bővebben olvashatnak Gender-tankönyvünkben itt: https://phoenix-ngo.sk/konyvek/

A tankönyv a kurzus hallgatói számára nyomtatott változatban is elérhető lesz.

A kurzus a Phoenix Polgári Társulás szervezésében valósul meg.

Szeretettel várunk mindenkit!

Vélemény, hozzászólás?