Események

Újra Gombaszögön!

A tavalyi pihenő után az idén újra ott leszünk Gombaszögön, méghozzá nem is akármilyen témákkal.

Az esélyegyenlőség témakörét az eddiginél is több szempontból próbáljuk megvilágítani azok számára, akik nyitottan közelednek a kisebbségi témák felé, legyen az nemzetiségi vagy nemi kisebbség. Így kerül terítékre a magyar filozófia története, a nők részvétele a társadalmi és művészeti életben, különös tekintettel a nemzeti kisebbséghez tartozásukra, és az is, hogy hogyan éli meg egy szlovákiai magyar nő a svédországi létet, valamint hogyan lehet összehasonlítani a szlovákiai és svédországi helyzetet a nők és a férfiak esélyegyenlősége szempontjából.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Lássuk a részletes programot!

Péntek
17:00 – 18:30
Kisszínpad

Filozofikus nemzet-e a magyar?

A magyar filozófia a múltban és a jelenben

A magyarországi és a magyar filozófia története – mi a helye a filozófiának a magyar kultúrán belül? – „filozofikus nemzet” vagyunk? – a filozófia és a mindenkori hatalom viszonya – szükségünk van-e a filozófiára a mindennapokban? – a filozófia az oktatáson belül – a magyar filozófia nemzetközi viszonylatban – magyar filozófia a Kárpát-medencében – nők a magyar filozófiában.

 Mester Béla, filozófiatörténész, tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia, Filozófiai Intézet, Budapest

Perecz László, filozófiatörténész, egyetemi tanár, Budapesti Műszaki Egyetem, Budapest

Szapu Marianna, feminista filozófus, docens, dékánhelyettes, Comenius Egyetem, Pozsony

Mészáros András, filozófiatörténész, egyetemi tanár, Comenius Egyetem, Pozsony

A beszélgetést Rácz Vince, a Pátria Rádió szerkesztője vezeti.

Szombat
12:30 – 14:00
Kisszínpad

Zaklatás vagy udvarlás?

Mi a különbség a szexuális zaklatás és az udvarlás között, valamint Svédország és Szlovákia között a férfiak és nők közötti egyenrangúság terén?

Milyenek a nőkkel szembeni társadalmi elvárások? Mi kell ahhoz, hogy több gyereket szüljenek a nők? Kell-e nekünk Isztambuli Egyezmény vagy minden a legnagyobb rendben van? Miért beszélünk „üvegplafonról”, munkahelyi diszkriminációról, miért keresnek kevesebbet a nők mint a férfiak, miért tapasztalta meg élete során minden negyedik-ötödik nő a testi vagy leli erőszakot a hozzá legközelebb álló férfiaktól?

Puskás Tünde, a svédországi Linköping Egyetem oktatója

Szapu Marianna, feminista filozófus, docens, a pozsonyi Comenius Egyetem oktatója, dékánhelyettes

Bolemant Lilla, gender- és irodalomkutató, könyvkiadó, Pozsony

Moderátor: Rácz Vincze, irodalomtörténész, a Pátria Rádió szerkesztője.

Szombat
14:30 – 16:00
Tóth Károly sátor

Vannak nők…

Az irodalomban, a közéletben, a médiában, a politikában. Mintha ez ma már természetes lenne, mégis kevés szó esik róluk, vagy ha kiderül, hogy valamiben sikeresek, még mindig felmerül a kérdés, hogy hogyan is csinálták? Hogyan tudták összeegyeztetni a magánéletükkel szakmai előmenetelüket? Ennél persze sokkal fontosabb megkérdezni tőlük azt, hogy milyen célok, álmok, elképzelések vezérelték őket, és milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük, amíg elérték azt, amire vágytak.

Bolemant Éva és Molnár Miriam második közös kötete a fenti címet viseli. 11 interjúalany válaszolt a kérdéseikre. Bolemant Éva meglepetésvendége az egyik interjúalany. De vajon ki lesz az? Slezákné Kovács Edit, Cs. Liszka Györgyi, Kiss Suzanne, Garajszki Margit, Száz Ildikó, Perta Nagyová-Dzerengová, Endrei Judit?

Vannak nők… az irodalomban is tehát. De vajon van-e női irodalmi hagyomány? Hiszen az irodalmi kánonban, a tankönyvekben, az iskolák tananyagában nem igazán szerepelnek nők, akik írtak. Volt-e mihez kapcsolódnia az egyes korszakok nőírói nemzedékének? Vagy az állandó újrakezdés jellemző a munkásságukra? Hiszen a 16. századtól kezdve találkozunk női szerzőkkel a magyar irodalomban. Már a kódexmásolók között is voltak nők. Emlékszik valaki Ráskai Lea nevére? És vajon Fábián Juliánna nevével találkozott-e valaki, akinek az komáromi irodalmi szalonjában ismerte meg Csokonai Vitéz Mihály Vajda Juliannát, és aki verses elbeszélést írt a komáromi földrengésről?

Bolemant Évával, a Vannak nők kötet egyik szerzőjével, a Pozsonyi Kifli alapító tagjával, életvezetési tanácsadóval, Menyhért Anna író, irodalomtudós, egyetemi oktatóval és Bolemant Lilla könyvkiadó és irodalomkutatóval Rácz Vince, a Pátria Rádió szerkesztője, irodalomtörténész beszélget.

Vélemény, hozzászólás?