Események

V-Day: Tánccal az erőszak ellen

V-Day: Tánccal az erőszak ellen

V mint Victory, V mint Valentine, V mint Vagina: a V-Day névre keresztelt nemzetközi mozgalom már több, mint tizenöt éve küzd a nők és lányok ellen elkövetett erőszak fölszámolásáért. Az általa szervezett rendezvények kreatív eszközökkel hívják fel a társadalom figyelmét olyan szőnyeg alá söpört problémákra, mint a nők fizikai vagy szexuális bántalmazása, incesztus, genitális csonkítások vagy szex-rabszolgaság.

 

A mozgalom életrehívója Eve Ensler drámaírónő. Ensler 1994-ben bemutatott művével vallomások és diskurzusok tömkelegét indította el. A majdnem 50 nyelvre lefordított, 140 országban bemutatott Vagina monológokról van szó. Eve a női szexualitást és az erőszak áldozatait fenyegető stigmatizáció témáját vizsgálja a darabban. Nézői közül egyre több nő és lány kezdte fontosnak tartani, hogy beszélhessen az átélt erőszakról, és Eve felismerte, műve fontos bázissá válhat az erőszak elleni harcban.

 

A V-Day mozgalmat 1998 Bálint napján hozta létre Ensler és néhány önkéntes társa. Alaptőkéjét a Vagina monológok jótékonysági előadásának bevétele jelentette. Ez az egyszeri rendezvény megszámlálhatatlan követőre talált. Mára majd 6000 esemény zajlik világszerte a V-Day eszméjéhez csatlakozó szervezetek rendezésében. Az események javarészt Ensler valamelyik művének bemutatói, melyeket az aktivista művésznő elérhetővé tesz minden év februárjától áprilisáig. A V-Day ezen rendezvények bevételével támogatja az erőszak ellen küzdő szervezetek munkáját, illetve fedezi saját kampányait és filmeit.

 

2013-ban, a V-Day tizenötödik évfordulóján, 207 állam egymilliárd aktivistája táncolt együtt a One Billion Rising (Egymilliárd felkelő) megmozdulás keretein belül. A számok beszédesek, hisz a statisztikák alapján minden harmadik nő erőszak áldozata, vagy áldozata lesz majd élete során. A világ népességét tekintve tehát pontosan egymilliárd nőt fenyeget erőszak vagy bántalmazás. Nem csak ezeket a nőket, hanem az őket fontosnak tartókat, az őértük tenni akarókat kéri fel idén Bálint napkor is táncra a V-Day One Billion Rising megmozdulása.

 

Noha az elmúlt tizenöt év alatt számos partnere akadt az Amerikából induló mozgalomnak, térségünkben továbbra is elég kevés a beregisztrált követőjük. A szomszédaink közül csak Ausztria (Bécs) és Magyarország (Budapest) vesz részt V-Day események szervezésében. Szlovákiában idén két színhelyen is bekapcsolódhatunk a lányok és nők elleni erőszak megszűntetését célzó kampányba. Kassán a Fenestra Polgári Társulás szervez előadást (http://vspot.vday.org/vday/events/52949), míg Dunaszerdahelyen a Phoenix Polgári Társulás és a Dunakadémia Polgári Társulás várja egy közös táncra a február 14-i globális performansz keretén belül a lányokat, nőket és mindenkit, aki elutasítja az erőszakot.

(Vica)