LOADING...

Vissza a tetejére

2024. március 30.

Ugyanazzal a pasival randizunk?

Manapság sokan online keresik a szerelmet, de ennek a korlátlan ismerkedésnek megvannak a maga veszélyei. Éppen ezért 2022-ben egy olyan közösségi hálózatot hoztak létre New Yorkban, ahol a nők a társkereső alkalmazásokon megismert férfiakkal való tapasztalataikat oszthatják meg egymással. Olyan férfiakkal kapcsolatban figyelmeztetik egymást, akik hazudnak, manipulálnak, hűtlenek, ghostolnak, kihasználnak nőket vagy bántalmazzák azokat.

A csoportokat egy Paola Sanchez nevű hölgy indította útjára az alábbi nemes céllal: egy olyan teret hozott létre, ahol a nők „támogathatják és megvédhetik egymást a veszélyes és/vagy toxikus férfiakkal szemben”. Az „Ugyanazzal a pasival randizunk?” (Are we dating the same guy? – AWDTSG) nevű csoportok robbanásszerűen terjedtek el a Facebookon, valamint egyéb közösségi platformokon. Több mint 200 csoportban 3,5 millió tag oszt meg férfiakkal kapcsolatos intő jeleket.

 

Hogyan működik?

Az elsőként létrejött csoport nem hivatalos mottója a következő volt: „a nők védelmére szolgál, nem a férfiak elítélésére”. Ugyanezt a mottót használják a később megalakult csoportok is.

A bejegyzések kétfélék: (1) intő jelek vagy „red flagek/vörös zászlók” – azaz figyelmeztetések a férfiakkal kapcsolatban, akikkel a nők randiztak, (2) „szóbeszédek vagy vörös zászlók” – vagyis figyelmeztetések a potenciális randikkal kapcsolatban. A férfiakat ezekben a bejegyzésekben névvel és tartózkodási hellyel, valamint a társkereső profiljuk képernyőfotójával azonosítják. A bejegyzések névtelenül is közzétehetőek, így a nők nem kockáztatják a megtorlást. A posztokat moderátorok ellenőrzik, hogy azok megfeleljenek a csoport szabályainak.

A nők rendszeresen tesznek óvintézkedéseket, mielőtt élőben találkoznak valakivel: nyilvános helyre tervezik a randit, megosztják barátaikkal a tartózkodási helyüket, vagy visszautasítják a férfiak által felajánlott hazautat. Egyesek szerint az AWDTSG-ben közzétett bejegyzések csökkentik a veszélyes randik számát.

 

A biztonság sosem garantált

Az online társkereső alkalmazások ugyanazoknak a konvencióknak felelnek meg, mint a korai chatszobák, például az AOL, az MSN Messenger és az IRC (Internet Relay Chat), valamint a digitális apróhirdetés honlapok, mint a Craigslist és a Gumtree. Ezek az oldalak lehetővé teszik a véletlenszerű kapcsolatfelvételt idegenekkel, bármiféle ellenőrzés nélkül; a biztonságért maguk a felhasználók felelnek. Az évek során hallhattunk szívmelengető sikertörténeteket, de gyilkosságról és bosszúból elkövetett erőszakos nemi bűncselekményekről szóló eseteket is.

A társkereső alkalmazások fejlesztői elismerik, hogy üzleti modelljükben biztonsági kockázatok rejlenek – és hogy ezek nincsenek megfelelően kezelve. Sok applikáció rendelkezik opcionális ellenőrző funkcióval, de ez csupán a kamuprofilokat (a hamis online identitást használó embereket) szűri ki, és nem garantálja a biztonságot.

A Bumble feminista alkalmazásként hirdeti magát, ugyanis a nőknek kell kezdeményezniük a kapcsolatfelvételt. Ahogy azonban az AWDTSG-csoportok bejegyzéseiből kiderül, ezáltal a nőkre hárul a szűrés feladata. A társkereső alkalmazások felhasználóinak véletlenszerű interakcióba kell lépniük idegenekkel, hogy használhassák a szolgáltatást, ezáltal kockázatnak teszik ki magukat. Egy 2022-es felmérés szerint négyből három ember tapasztalt visszaélést ezen alkalmazások használata során.

A Pew Research Center 2023. februári jelentése szerint az amerikai felnőttek 50%-a szerint nem biztonságos az online társkeresés. Több nő jut ilyen következtetésre, mint férfi. A társkereső alkalmazásokat használó 18 és 49 év közötti nők kétharmada állította azt, hogy kapott kéretlen, intim fotókat. Miután kifejezik érdektelenségüket, a férfiak sértő nevekkel illetik őket és fizikai bántalmazással fenyegetőznek – derül ki a felmérésből.

 

Ellenérvek, ellencsoportok

Az AWDTSG-csoportok adminisztrátorai és tagjai kockázatot vállalnak e terek létrehozása, illetve használata során. Bár a csoportban található bejegyzések többnyire privátak maradnak, megtorlás vagy akár jogi következményei is lehetnek annak, ha valaki „besúgót játszik” és kiszivárogtat egy bejegyzést.

Ha egy férfi rájön arra, hogy valamelyik csoportban szerepel róla szóló bejegyzés és le akarja azt szedetni, az adminisztrátorok általában csak akkor teszik ezt meg, ha a férfi hajlandó „elárulni” a besúgót (általában el is árulják). A csoportot és annak biztonsági céljait aláásó nőket pedig megnevezik, megszégyenítik és eltávolítják.

Ma már létezik számos ellencsoport (r/AWDTSGisToxic, End AWDTSG, AWDTSG áldozatai), amely tiltakozik a mozgalom ellen. Azt állítják, hogy az AWDTSG-csoportok teret adnak a férfiak zaklatására és megszégyenítésére. Az AWDTSG-ellenes csoportok tagjai támogatják a nők védelmét a valóban erőszakos férfiakkal szemben, de az ellenőrzés hiánya miatt úgy gondolják, hogy több vád hamis, mint igaz.

Mindkét csoportban előfordulhat zaklatás, toxicitás és akár egyének elleni súlyos erőszak is.

 

 

Megtörtént esetek

Egy floridai csoportban valaki felhívta a figyelmet egy húszas évei végén járó férfira. A közzétett fotón a kutyáival volt látható, és a kommentek nagy része az állatokról szólt. Valaki meg is osztotta vele a posztról készült képernyőképeket, de a kommentek ártalmatlannak tűntek, ezért nem szentelt nekik sok jelentőséget. Később azonban az események megdöbbentő fordulatot vettek. Egy csoporttag azzal vádolta meg, hogy a kutyáival létesít intim kapcsolatot. Néhány csoporttag felvetette, hogy fel kellene őt jelenteni állatkínzásért. A férfi kérte a csoportot működtető embereket, hogy vegyék le a posztot, és megjegyezte, hogy felvette a kapcsolatot egy ügyvéddel. Az adminisztrátorok azonnal oldották az ügyet. A férfi 1-10-es skálán 9-es fokú érzelmi megpróbáltatásnak értékelte az átélteket.

A 39 éves Walter Watsont olyannyira elborzasztott egy Atlanta környéki csoportban elhangzott vád, hogy a rendőrséghez fordult. Egy névtelen tag azt állította, hogy nőkről készült meztelen fotókat tárol pendrive-on. A férfi aggódott, hogy a vádak miatt elveszíti a kapcsolatát és a karrierjét. Egy idegen még a barátnője munkahelyével is kapcsolatba lépett, hogy tudassa vele az állításokat. Watson feltúrta az egész házat, hogy megbizonyosodjon róla, nem mentett-e valaki valamelyik pendrive-jára ilyen képeket. Egyet sem talált. A rendőrség azt mondta Watsonnak, hogy nagyon nehéz lenyomozni a bejegyzés közzétevőjét. „Nem aggódtam amiatt, hogy jogi összetűzésbe kerülök, mert tudtam, hogy a vádak alaptalanok – mondta. – Jobban aggódtam amiatt, hogy a közvélemény előtt elítéltek.”

Jocelyn megdöbbent, amikor májusban – körülbelül egy hónappal azután, hogy az egyik csoportban posztolt – üzeneteket kapott az exétől. „Nos, Jocelyn. Gratulálok – állt az üzenetben. – Megkaptad, amit akartál. Végre sikerült tönkretenned engem.” Bár Jocelyn már régen törölte a posztját, exe azt mondta, hogy a munkaadója kirúgta őt, miután megtudta, hogy bántalmazással vádolják. A férfi elárasztotta a nőt sms-ekkel, amelyekben szidalmazta és tudtára adta, mi is történt valójában azon az éjszakán, amikor állítólag erőszakot követett el – a férfi célozgatott önkárosításra, és figyelmeztette Jocelynt, hogy ügyvédet fogad. Az üzenetek megrázták a nőt, ugyanis az exe már korábban is veszélyeztette. Megélhetése elvesztése után Jocelyn attól tartott, hogy exe megtorolja, ezért értesítette a munkaadóját, és kapott egy fegyvert, hogy megvédhesse magát. „Még mindig félek, hogy újra felbukkan – mondta hetekkel később. – Ki tudja, mire képes.”

„Mivel minden a Facebookon történik, a csoportban lévő nők bármit kiszivárogtathatnak, és ezek eljuthatnak a férfiakhoz – mondja az 51 éves Bates. – Ez rendkívül veszélyes.” Miután Lana Hiott nővére, Shannon Hiott posztolt exéről, súlyos veszélybe került. Shannon Hiott azzal vádolta a férfit, hogy ellopta a pénzét és a vényköteles gyógyszereit: „Nagyon kedvesnek és őszintének tűnik, de nem az”. Shannon egy másik Facebook-csoportban és a személyes Facebook-profilján is felhívta a figyelmet a férfira, miután az összes közösségi médiaplatformon letiltotta – mondta Lana Hiott. Néhány nappal azután, hogy a 29 éves Shannon Hiott posztolt, exe halálra késelte otthonában. A férfi később felhívta a 911-et, hogy beismerő vallomást tegyen – mondta az egyik ügyész egy bírósági meghallgatáson. Amikor a nyomozók kihallgatták a 26 éves férfit, azt mondta, hogy az eset előtt nemrég szakítottak, és feldúlt volt, mert a nő elkeserítő megjegyzéseket tett közzé róla a közösségi média felületén. Nem egyértelmű, honnan értesülhetett a férfi a bejegyzésekről, az ügyészek nem kívántak további részleteket megosztani.

Néhány férfi egy interjúban elmondta, hogy a csoportok mérete lehetővé tette számukra, hogy észrevétlenül csatlakozzanak, egyikükből még moderátor is lett. Sanchez részletes kritériumokat tart fenn új tagok jóváhagyására, de egy 2023-as bejegyzésben elismerte, hogy „még ezzel a kiterjedt listával is különböző módokon bejuthatnak férfiak a csoportokba”.

Sanchez közel egy éve gyűjt pénzt egy új alkalmazás létrehozására, amelyről azt állítja, hogy „nagyobb biztonságot nyújt”. A jelenleg bétatesztelés alatt álló alkalmazás hasonlóan működne, mint a csoportok, de blokkolná a képernyőképeket, és lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy névtelenül kommenteljenek.

Februárban egy chicagói férfi rágalmazás miatt indított pert a város AWDTSG csoportja és más közösségi oldalak, köztük a Meta ellen. Az eset célja az volt, hogy rákényszerítse a fogadó platformokat, elsősorban a Facebookot arra, hogy a férfiak védelme érdekében szabályozzák ezeket a privát csoportokat. Ennek eredményeként megalakult egy új csoport, az AWDTSG Lawsuits, amely férfiakat tömörít, hogy potenciálisan bepereljék a Facebookot és az ott működő csoportokat rágalmazásért.

Érdekes lesz követni, hogyan alakul ez az ügy, és hogy a nők AWDTSG-csoportokban való részvételéből profitáló platformok hajlandóak-e állást foglalni a nemek ilyennemű harcában. Akárhogy is, egy dolog biztos: a patriarchátus befolyása csökken a technológia iránt fogékony nők generációjában.

 

Források: ITT és ITT

 

Előző bejegyzés

Nők és férfiak a mesében

Következő bejegyzés

Rajczi Adriana: A könyv

post-rács