LOADING...

Vissza a tetejére

2023. december 14.

Minimálisra tehető az abortuszok száma Szlovákiában, mégis korlátozni akarják

A korlátozás nem csökkenti a mesterségesen előidézett terhességmegszakítások számát, csupán azt eredményezi, hogy a nők olyan módokat keresnek, amelyek egészségügyi kockázatokkal járnak, esetenként pedig előfordulhat, hogy a beavatkozáshoz való hozzáférés kritikus késedelmet szenved. Ezt ismételten hangsúlyozta Adriana Mesochoritisová, a Možnosť voľby (Választási lehetőség) nevű szervezet igazgatója egy sajtótájékoztatón, ahol bemutatta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aktuális, az abortuszellátásra vonatkozó iránymutatásainak szlovák fordítását is.

A több mint 150 oldalas iránymutatást Alena Faragulová – aktivista és fordító –fordította le nőgyógyászokkal és más orvosokkal együttműködve. Adriana Mesochoritisová rámutatott, hogy bár a Szlovák Köztársaságot több emberi jogi egyezmény is kötelezi, az állami hatóságok ritkán gondoskodnak arról, hogy hasonló dokumentumok szlovák fordításban is rendelkezésre álljanak. Hozzátette, hogy még a WHO reproduktív egészségről szóló 2012-es általános ajánlásának szlovák nyelvű változata is csak 2018-ban jelent meg.

 

Az abortusztabletta hiánya

A WHO szakértői a legújabb iránymutatásban az abortusz dekriminalizálását és egy olyan orvosi abortuszhoz való hozzáférés biztosítását javasolják, amely kevésbé invazív, mint a műtét. A WHO ajánlása és a szlovák orvostársadalom szorgalmazása ellenére Szlovákia még mindig azok közé az országok közé tartozik Európában, ahol nem használják az abortusznak ezt a modern orvosi formáját. „A fejlett országokban már több mint 20 éve használják az abortusztablettát. Egyik országban sem nőtt az abortuszok száma, ahol bevezették” – mondta Martin Redecha, a Szlovák Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság elnöke.

 

 

Lelkiismereti ellenvetések

A WHO rámutat, hogy ha a jogszabályok lehetővé teszik, hogy egy egészségügyi szolgáltató vallási vagy egyéb meggyőződésből megtagadja az abortusz elvégzését, akkor az állam köteles megfelelő kompenzációt biztosítani. Szlovákiában azonban sokszor az egészségügyi intézmények utasítják el az abortuszok elvégzését. A Možnosť voľby 2021-es kutatása szerint minden negyedik nő tapasztalta az abortusz „lelkiismereti okból” történő elutasítását. A szlovákiai egészségügyi intézmények körében végzett felmérés során arra a kérdésre, hogy miért nem végeznek abortuszt, több intézmény azt válaszolta: „Egyszerűen nem csináljuk, és kész.”

Szlovákia az egyik legszigorúbb európai ország az abortuszhoz való hozzáállás tekintetében. A European Abortion Policies Atlas 2021 szerint az 52 összehasonlított ország közül Szlovákia a 43. helyen áll. Csehország a 24. helyen végzett, a rangsor élén pedig Svédország, Izland és az Egyesült Királyság áll, míg Lengyelország és a kisebb országok, mint Monaco, Liechtenstein, Gibraltár, Andorra és Málta a legalacsonyabb helyen állnak az abortuszszabályozás terén.

Az abortuszok száma 20 év alatt 71%-kal csökkent, s annak ellenére, hogy a jelentős csökkenés tiltások nélkül történt, a politikusok továbbra is korlátozni akarják őket. A javaslatok, melyeket a politikusok nyújtanak be a Parlamentnek, az abortuszhoz való hozzáférés korlátozását tartalmazzák.

 

A fogamzásgátlás és a szexuális felvilágosítás hiánya

A Možnosť voľby nevű szervezet és az Emberi Jogok Szlovák Nemzeti Központja már régóta figyelmeztet arra, hogy Szlovákia nem felel meg a WHO legtöbb előírásának az abortuszellátás elérhetőségét és minőségét illetően. Az abortusz mellett döntő nőknek Szlovákiában információhiánnyal, elutasítással és sértő hozzáállással kell szembenézniük, nem beszélve arról, hogy egyes régiókban egyáltalán nem végeznek abortuszt. A Možnosť voľby felmérésében részt vevő nők, akik alávetették magukat az eljárásnak, megjegyezték, hogy az orvosok bűntudatot keltettek bennük. Az olyan akadályok mellett, mint a kötelező várakozási idő vagy az abortusz tablettás formájának lehetetlensége, az eljárás magas költsége – amelyet egyes országokban az állami egészségbiztosítás fedez – szintén problémát jelent, különösen a szociálisan hátrányos helyzetű nők számára. „Az Egészségügyi Minisztérium garantálja, hogy Szlovákiában 214 eurónak kellene lennie, de a kutatásunk során azt találtuk, hogy az egyéb díjakkal együtt átlagosan 414 euró” – mondja Mesochoritisová a Možnosť voľby munkatársa.

A szakértők szerint a számok csökkentéséhez a fiataloknak hozzáférést kell biztosítani a minőségi párkapcsolati és szexuális felvilágosításhoz, valamint a fogamzásgátláshoz. Mivel a nők elsősorban a nem kívánt terhesség miatt döntenek az abortusz mellett, ezért fontos biztosítani azt is, hogy a nők tudják, hogyan előzhetik meg azt.

„A minőségi párkapcsolati és szexuális felvilágosítás nem elérhető Szlovákiában, pedig már 20 éve beszélünk róla.” A felmérésben részt vevő tanárok azt állították, hogy nincs meg a támogatás, és az oktatási rendszer sem megfelelő a minőségi párkapcsolati és szexuális nevelés tanításához.

 

A családok támogatása

Az abortusz nem csak a fiatalok és tapasztalatlanok problémája. Mesochoritisová szerint Szlovákiában és más országokban is leginkább azok a nők folyamodnak ehhez a beavatkozáshoz, akiknek két, három vagy több gyermekük van, és az abortuszuk oka leggyakrabban az, hogy a már meglévő gyermekeikről gondoskodni tudjanak, hiszen olyan gazdasági nyomás nehezedik rájuk, amelyben nem lennének képesek több gyermeket felnevelni.

„Az abortuszok számának bármilyen rendszerszintű csökkentése jó, de ez nem lehetséges támogató politikai, emberi jogi és egészségügyi intézkedések nélkül” – foglalta össze Silvia Porubänová, az Emberi Jogok Szlovák Nemzeti Központjának igazgatója, aki úgy látja, hogy az abortusz korlátozására irányuló javaslatok rendszeres előterjesztése eltereli a figyelmet a valódi problémákról, amelyeket a politikusok képtelenek megoldani.

 

Szerző: Lucia Hakszer
Fordította: Gyepes Boglárka

 

Forrás: ITT

Előző bejegyzés

DIA – Kisvárosi ez+az 2. (részlet)

Következő bejegyzés

Megtalált élet

post-rács