LOADING...

Vissza a tetejére

2024. január 6.

Nollaig na mBan, azaz a nők karácsonya – Hogyan változott ez az írországi ünnep az idők során?

Január 6-át világszerte számos néven emlegetik, egyesek vízkereszt ünnepeként vagy karácsony 12. napjaként, Írországban „kis karácsony” vagy Nollaig na mBan – „nők karácsonya” – néven ismert. De mi is az a Nollaig na mBan? Járjunk közösen utána.

 

Nollaig na mBan

Írországban január 6-val ér véget a karácsonyi időszak. A Nollaig na mBan a karácsonyi ciklus egyik legfontosabb napjának számít december 25. és 26. mellett.

Hagyományosan ez volt az a nap, amikor az ír asszonyok, akik heteken át fáradhatatlanul dolgoztak a karácsonyi előkészületeken, megpihentek. Van egy régi szólás, miszerint „Isten megpihent a hetedik napon, az asszonyok viszont csak karácsony tizenkettedik napján pihennek meg”.

A férfiak egy nap erejéig átvették a nők szerepét – takarítottak, főztek, sütöttek és a gyerekekkel foglalkoztak. A nők elszabadulhattak a háztartási munkától, és élvezhették a jól megérdemelt pihenést, barátnőik és női rokonaik társaságában.

 

Egykor

Egy évszázaddal ezelőtt az ír nők arra használták ki ezt az alkalmat, hogy összegyűljenek egymás otthonában, egyenek, igyanak és nevessenek, miközben férjeik otthon maradtak és vigyáztak a gyerekekre.

A Nollaig na mBant generációk óta ünneplik Kerry és Cork megyében, illetve más ír nyelvű területeken is, de Írország számos egyéb közösségében egyáltalán nem vált hagyománnyá. Ezeken a helyeken január 6-át inkább „kis karácsonyként” vagy Vízkeresztként, karácsony 12 napjának utolsó ünnepeként ismerik.

1970-ben Kevin Danaher ír folklorista a következőt írta a Nollaig na mBanról: „Karácsony napján marhahúst és whiskyt fogyasztottak, ami a férfiak étele volt, kis karácsony napján inkább a nők által kedvelt finomságok kerültek terítékre – sütemény, tea és bor.”

Karácsonykor a menü nehezebb ételekből tevődött össze. Január 6-án ezeket könnyebb ételek váltották fel, az emberek ilyenkor általában a megmaradt ételmaradékokat fogyasztották el. A mondás szerint: „Nollaig na mBan, Nollaig gan mhaith“ („Nők karácsonya, nem jó karácsony”) – gúnyolódtak a férfiak, a jellemzően ezen a napon fogyasztott „kevésbé laktató” ételekre utalva.

Amikor a hagyomány eredetéről olvasunk, sok cikk arra fókuszál, hogy a nők szabadnapot vettek ki a szokásos házimunkák alól, de ez nem teljesen igaz. Az asszonyok többsége először elvégezte a szokásos reggeli teendőket, és csak déltől kezdve pihent, illetve mozdult ki.

A nők általában délután gyűltek össze egymás otthonában, hogy karácsonyi süteményt egyenek, teát igyanak, beszélgessenek, és ami a legfontosabb, kipihenjék a fárasztó karácsonyi ünnepeket. Egyes közösségekben az estét az koronázta meg, amikor a ház asszonya meggyújtott 12 gyertyát az ablakban. Sok család sétát tett a környéken, hogy megnézze a kivilágított ablakokat. Az elektromosság előtti időkben ez bizonyára nagyszerű látvány lehetett. Egy Aran-szigeteki lakó szerint ez volt „az év legfényesebb éjszakája”.

Aoife Granville, a corki egyetem folklór professzora gyermekkora óta ünnepli a nők karácsonyát. „A nagymamám imádta a Nollaig na mBant. Apukám ebédidőben elment érte, és elvitte a húgához Dún Chaoinba, egy Kerry megye nyugati részén fekvő faluba. Mindketten a legjobb vasárnapi ruhájukba öltöztek, nagymamám még a színes gyöngysorát is felvette, amelyet különleges alkalmakra tartogatott. Az otthon folytatott beszélgetés után apukám elvitte őket az egyik helyi kocsmába, ahol találkoztak a barátnőikkel. A hölgyek ott folytatták a beszélgetést sherry és forró brandy iszogatása közben – kellemes lezárása volt ez a karácsonyi ünnepeknek. Csak az elmúlt években jöttem rá, milyen szerencsés vagyok, hogy a nők megünneplésének ilyen erős hagyománya mellett nőttem fel.”

 

Ma

Január 6-a ma már inkább az életünket gazdagító fantasztikus nők ünnepléséről, elismeréséről szól és sokkal inkább hasonlít a nemzetközi nőnaphoz (március 8).

Az elmúlt tíz évben az ünnep népszerűsége megnőtt Írország-szerte. A kocsmák, az éttermek és a hotelek különleges eseményeket rendeznek. Ilyenkor vendégeik közel 100%-a nő. A Nollaig na mBan megünneplése az elmúlt 100 év alatt nem változott sokat. A női családtagok gyakran mennek villásreggelire, ebédre vagy délutáni teára, a baráti társaságok és a munkatársak pedig bulizni vagy vacsorázni. Tehát a hangsúly továbbra is a családtagokkal és a barátokkal töltött időn és ünneplésen van.

Az országban rengeteg eseményt szerveznek ezen a napon.

A szervezetek arra használják ki január 6-át, hogy megünnepeljék a nők társadalmi szerepvállalását, továbbá gálákat és jótékonysági adománygyűjtéseket tartanak.

Észak-Dublin megyében immár második éve kerül megrendezésre a nőket ünneplő Nollaig na mBan fesztivál.

Az Ír Írók Központja minden évben megrendezi az írónőket ünneplő eseményét, amelynek témája idén az „Otthon” volt. A program célja, hogy a feje tetejére állítsa ezt a furcsa szokást az „otthon” fogalmának 21. századi értelmezésével, Maeve Brennan szavaiból merítve ihletet: „Az otthon egy hely az elmében”.

A nők karácsonyát Írországon kívül is elkezdték ünnepelni. Számos nő találkozik éttermekben vagy rendez adománygyűjtést Észak-Amerikában, az Egyesült Királyságban és egyéb helyeken.

A Nollaig na mBan egy olyan nap, amikor arra emlékeznek az ír nők, hogy milyen messzire jutottak és miket értek el az 1970-es évek vége óta, amikor a fogamzásgátlás és a házas nők munkavégzésének tilalma korlátozta a nők szabadságát. De arra is emlékezteti a nőket, hogy milyen hosszú utat kell még megtenniük a valódi egyenlőség eléréséhez.

 

Források: ITT, ITT és ITT

Előző bejegyzés

Miért kell nekünk két világban élnünk? – Szenes Piroska emlékezete

Következő bejegyzés

Zoé – Részlet Rajczi Adriana Kisvárosi ez+az című készülő kötetének 2. részéből

post-rács