LOADING...

Vissza a tetejére

2024. január 13.

Taylor Swift – A rekorddöntő énekesnőt választották meg az év emberének

Hosszan tartó, figyelemre méltó karrierje alatt Taylor Swift még soha nem rendelkezett akkora gazdasági, kulturális és politikai befolyással, mint ma.

„33 évesen jött el karrierem áttörő pillanata – mondja. – Életemben először voltam mentálisan elég kemény ahhoz, hogy elviseljem mindazt, ami ezzel jár.”

A Time Magazin Taylor Swiftet nevezte meg az év emberének a 2023-as évre vonatkozóan – ezzel ő az első nő, aki másodszor szerepel az év embere címlapon. Az énekesnő először 2017-ben kapta meg az elismerést a #MeToo-mozgalom egyik képviselőjeként. Taylor Swift az első személy, akit a művészetek terén elért eredményei miatt választottak ki. Azzal, hogy ő lett az első nő, aki többszöri elismerésben részesült, bekerült a többszörösen kitüntetettek kis csoportjába, ahol több amerikai elnök és világvezető is található.

Egyéb rangos listákon is tarolt. A Forbes szerint a világ 5. legbefolyásosabb nője (megelőzve Beyoncét és Rihannát). A 2023-as listán az eddigi legmagasabb helyezését érte el, a ranglista legkiemelkedőbb zenészeként. Kik előzik meg? Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A People Magazin 2023 legérdekesebb emberének nevezte az énekesnőt.

Szeptemberben 9 díjat zsebelt be a 2023-as MTV Video Music Awards díjátadón, így összesen 23 VMA díjjal büszkélkedhet. Továbbra is Beyoncé a VMA legtöbbet díjazott előadója 29 győzelemmel. Swift 10 díjat szerzett a 2023-as Billboard Music Awards díjátadón, és 6 Grammy-jelölést kapott a „Midnights” című albumáért. Az énekesnő Grammy-rekordot döntött, amikor hetedszerre is megszerezte az év dala jelölést, ezzel megelőzte Sir Paul McCartney-t és Lionel Richie-t, akik hat-hat jelöléssel rendelkeznek.

2023. november 28-án Swift lett a Spotify és az Apple Music legtöbbet hallgatott előadója 2023-ban, átvéve a címet Bad Bunnytól, aki 2022-ben mindkét platformot uralta. A Spotify szerint az énekesnő zenéit 2023-ban 26,1 milliárdszor hallgatták meg – ez háromszor annyi, mint ahány ember él a Földön.

Popsztárként nevét Elvis Presley, Michael Jackson és Madonna mellett emlegetik, dalszerzőként pedig Bob Dylanhez, Paul McCartney-hoz és Joni Mitchellhez hasonlítják. Üzletasszonyként egy olyan birodalmat épített fel, amelynek értéke egyes becslések szerint meghaladja az 1 milliárd dollárt. Hírességként pedig – (női mivoltából adódóan) górcső alá helyezve figyelik minden apró lépését, attól kezdve, hogy kivel randizik, egészen addig, hogy mit visel – és ezt a figyelmet tudja, hogyan használja ki.

 

 

2023 Taylor Swift éve volt. Ha szkeptikus vagy, válaszolj az alábbi kérdésekre: Hány beszélgetést folytattál 2023-ban az énekesnőről? Hányszor láttál róla képet, miközben a telefonodon görgettél? Vettél jegyet a koncertjére? Megnézted a koncertfilmjét? Lájkoltál egy róla szóló Instagram-posztot? Nevettél egy vele kapcsolatos tweeten? Elolvastál egy róla szóló cikket? Dúdoltad a „Cruel Summer”-t, miközben sorban álltál a boltban? Bevallotta egy barátod, hogy Swiftie? Vagy éppen te lettél az?

A művészi „korszakait” felidéző epikus turnéja (The Eras Tour), amely 2023 márciusában kezdődött és 2024 decemberében fejeződik be (151 koncert világszerte) – az előrejelzések szerint minden idők legnagyobb turnéja lesz, és az első, amelynek bevétele meghaladja az egymilliárd dollárt. A rekordot Elton John ötéves búcsúturnéja (328 koncert) tartotta 939 millió dollár bevétellel. Swift hatodik koncertturnéja egyébként annyira népszerű, hogy nagyobb volt a bevétele, mint a második és a harmadik helyen szereplő legnagyobb bevételt hozó turnéknak 2023-ban (Beyoncé és Bruce Springsteen) együttvéve.

Az elemzők elkezdtek beszélni a „Taylor-hatásról”. Thaiföldi, magyar és chilei politikusok arra kérték az énekesnőt, hogy látogasson el turnéjával az országukba. Minden alkalommal, amikor új helyre érkezett, egy mini gazdasági fellendülés következett be. Városokat, stadionokat és utcákat neveztek át a tiszteletére.

Koncertfilmje (Taylor Swift: The Eras Tour) megjelenésekor (2023. október 13.) Swift megkerülte a stúdiókat és a streamingszolgáltatókat, ehelyett szokatlan paktumot kötött az AMC-vel, ami a mozilánc történetének legmagasabb egynapos jegyeladását eredményezte. A film a nyitóhétvégén 92 millió dollárt, összbevételben pedig 249 millió dollárt hozott, ezzel minden idők legnagyobb bevételét hozó koncertfilmje lett.

A rajongói által készített, a koncerteken viselt és elcserélt barátságkarkötők elengedhetetlen kiegészítőkké váltak és 500%-os forgalomnövekedést eredményeztek a kézművesboltokban. Mindez a „You’re on Your Own Kid” c. dal egy sorának köszönhető, amely így szól: „So make the friendship bracelets”.

Amikor Swift elkezdett randizni Travis Kelce-szel, a Kansas City Chief amerikaifutball-játékosával és kétszeres Super Bowl-bajnokkal, a meccseinek nézettsége hatalmas mértékben megnőtt.

Legalább 10 egyetemi kurzus foglalkozik az énekesnővel, köztük egy a Harvardon. Stephanie Burt professzor a Time Magazinnak elmondta, hogy Swift munkásságát William Wordsworth költő munkásságához tervezi hasonlítani.

 

 

Aztán ott van a kritikailag elismert dalgyűjteménye – egy olyannyira kedvelt katalógus, hogy amikor újra kiadja az albumait, hogy visszaszerezze a tulajdonjogát a zenéi felett, gyakran megdönti a saját maga által felállított slágerlistás rekordokat. 2023. július 7-én jelentette meg a „Speak Now (Taylor’s Version)” c., harmadik stúdióalbumának újrafeldolgozását, amely a 12. albuma lett, amely a Billboard 200-as lista élén landolt. Ennek köszönhetően ő lett a Billboard történetében a legtöbb első helyezett albummal rendelkező nő. 2023. október 27-én pedig kiadta az „1989 (Taylor’s Version)” c. negyedik albumának újrafelvételét. Ez a hatodik olyan kiadványa, amely az első héten több mint egymillió példányban kelt el.

Amikor tavaly megkezdődött a jegyértékesítés, a Ticketmaster összeomlott. A 2023-as koncertekre 4,1 millió jegyet adtak el – köztük több mint 2 milliót az első napon, ami új rekord. A másodlagos piacon a csalók több mint 22 000 dollárra emelték a jegyárakat. Több rajongó pert indított. Az igazságügyi minisztérium vizsgálatba kezdett, a szenátus pedig meghallgatást tartott. Az énekesnő tudta, hogy ezek után jól kell teljesítenie a turnén. Tett is érte.

Hat hónappal az első show előtt kezdte meg a felkészülést. „Minden nap futottam a futópadon, és hangosan végigénekeltem a teljes dallistát – mondta. Gyorsan futottam a gyors dalokra, és kocogtam vagy gyorsan sétáltam a lassú dalokra.” Az edzőterme egy speciális programot állított össze számára. „Aztán három hónapig tánctréninget tartottam, mert azt akartam, hogy belém ivódjon a koreográfia. Tudtam, hogy ez a turné sokkal nehezebb lesz, mint bármi, amit eddig csináltam” – mondja Swift. A koncert három és fél óra hosszú, ezalatt 44 dal hangzik el, és az énekesnő tizenhatszor vált jelmezt. A stáb lenyűgöző színpadi látvánnyal és pirotechnikával veszi le a lábáról a közönséget.

 

 

Ahányszor Swift megérkezett egy városba, fellendült a helyi gazdaság. Amikor a turné elindult, az arizonai Glendale-ben több bevételt hozott az ottani vállalkozásoknak, mint a 2023-as Super Bowl (a fő amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntője), amelyet ugyanabban a stadionban rendeztek. A rajongók elutaztak a koncerthelyszínekre, szállodákban szálltak meg, éttermekben étkeztek, és a pulóverektől a limitált kiadású bakelitlemezekig mindenre költöttek. Egy átlagos turnélátogató a jelentések szerint közel 1 300 dollárt költött.

A „Taylor-hatást” a kormányzat legmagasabb szintjein is észrevették. „Ha a Federal Reserve (Szövetségi Tartalék) a gazdasági növekedés fellendülésének okaként említ valakit, az nagy dolog” – mondja Ed Tiryakian, a Duke Egyetem pénzügyi professzora.

Swift egy pennsylvaniai fenyőfarmon nőtt fel öccsével, Austinnal; édesapja, Scott tőzsdeügynök volt, édesanyja, Andrea pedig marketinggel foglalkozott. Családja ma is szorosan együttműködik vele. „A karrierem legjobb ötletei apukámtól, anyukámtól és az öcsémtől származnak – mondja Swift. Mindig azzal viccelődöm, hogy mi egy kis családi vállalkozás vagyunk.”

Ez volt az az év, amikor Swift tökéletesre fejlesztette a mesterségét. A világ pedig figyelte: sírt, táncolt, énekelt, nevetett, elment a stadionokba és a mozikba, hagyta, hogy a művei életük betétdalává váljanak. Swift számára ez a csúcs. „Ennél büszkébben, boldogabban, kreatívan beteljesültebben és szabadabban még sosem éreztem magamat” – mondja. Az énekesnő sokféle alakot ölt a színpadon – sebezhető és diadalmas, játékos és szomorú –, de a dalai intimitása áll mindig a középpontban.

Talán ez az igazi „Taylor Swift-hatás”: Az, hogy az emberek – sokan közülük nők, különösen lányok, akiket arra kondicionáltak, hogy elfogadják az elutasítást, a manipulálást és a rossz bánásmódot egy olyan társadalomtól, amely az érzelmeket jelentéktelennek tekinti – felhatalmazva érzik magukat arra, hogy elhiggyék, a belső életük igenis számít. Az, hogy a szíved megszakad egy sál emléke miatt, ami még mindig ott lapul valahol egy fiókban, vagy mert valaki más birtokolja a zenéidet, egy valós seb, és nem vagy őrült, ha feldúltnak érzed magad emiatt, vagy ha el akarod mesélni az embereknek a történetedet.

Nem látszódik annak jele, hogy az énekesnő népszerűsége egyhamar lankadna. A „The Eras Tour” nemzetközi része 2024. február 7-én Tokióban folytatódik és 2024. december 8-án Vancouverben ér véget. Az énekesnő ellátogat Ázsiába, Ausztráliába, Európába és Kanadába, szóval a rajongóknak még van esélye eljutni a koncertjére, ha nem, akkor pedig megnézhetik az élménypótló, nagy kasszasikerű koncertfilmjét.

 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Előző bejegyzés

Az irodalom élni segíthet – 1. rész

Következő bejegyzés

…szabadíts meg a gonosztól!

post-rács