LOADING...

Vissza a tetejére

2024. január 25.

Pornófüggőség – nem csak a férfiak asztala

A pornót napjainkban egyre kevésbé kezelik tabu témaként, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljes mértékben ártalmatlan, hiszen számos tudományos megállapítás és kutatás bizonyítja, hogy függőséget okozhat.

Az internetnek köszönhetően manapság már mindenhez sokkal könnyebben hozzáférhetünk, ez pedig természetesen a pornótartalmakra is igaz. Annak ellenére, hogy felnőtt tartalomról van szó, nem titok, hogy szinte minden ma felnövő gyerek valószínűleg jóval a törvényes korhatár elérése előtt szembetalálja magát azzal, amivel nem kéne. Felmérések szerint a szexuális ismeretek legalább egy részét a legtöbb fiatal a pornóból szerzi (akarva-akaratlanul).

Az egyszerű hozzáférés mellett azért is mernek egyre többen nyíltabban beszélni a pornóról, mivel az emberek nagy része nem kap kellő információt a káros és negatív hatásokról, ill. magáról a függőség kialakulásának veszélyéről.

A témával kapcsolatban számos tévhit kering, amelyek közül a legerősebben talán az él az emberekben, hogy a pornófüggőség veszélye csak a férfiakat érinti. Első ránézésre valóban inkább „férfi problémának” tűnik, ha azt vesszük figyelembe, hogy a legtöbb mainstream pornó nagy része olyan tartalmakat mutat be, ahol a férfiak tárgyiasítják és megalázzák a nőket. Hasonlóképpen, soha nem látunk olyan filmet, amelyben a lányok pornómagazinokat lapozgatnak és rejtenek el a ruhásszekrényeikben, vagy ahol magukra zárják az ajtót, amint épp beindítják a számítógépet. Mindennek ellenére azonban a pornófogyasztás és a függőség a nőket is nagyban érinti. Fontos tisztázni azonban, hogy a pornófogyasztóknál – természetesen – nem minden esetben alakul ki konkrét függőség, sőt a pornófogyasztók többsége egyáltalán nem nevezhető függőnek. De vajon milyen negatív hatásai vannak a dolognak és mik lehetnek a túlzott pornófogyasztás kiváltó okai?

A pornófogyasztás egyre több ember számára válik normalizált személyes szokássá, amely nem tesz különbséget kor és nem között, így tehát a negatív hatásokat bárki megtapasztalhatja. Tanulmányok megállapították, hogy amikor valaki folyamatosan olyan dolgokat tesz, amelyekre nem büszke, s ezért titokban tartja, azzal nemcsak az emberi kapcsolatainak árt, hanem a mentális zavarokra is érzékenyebbé válhat. Számos összefüggés található továbbá a pornófogyasztás és az olyan mentális egészségügyi következmények között, mint a depresszió, a szorongás, a magány, az alacsonyabb életelégedettség, valamint az önértékelési zavarok és az általános mentális egészség.

A tanulmányok azt mutatták, hogy ezek az összefüggések különösen akkor erősek, amikor a pornográf tartalmak fogyasztása azt a célt szolgálja, hogy megpróbálja elnyomni a fogyasztóban a negatív érzelmeket. Egy ilyen negatív érzelem lehet például a magány, amellyel különösen erős kapcsolatot állapítottak meg; azok, akik gyakran néznek pornót, nagyobb valószínűséggel magányosak, és azok, akik magányosak, nagyobb valószínűséggel néznek pornót. Bár meglehetősen gyakori, hogy a fogyasztók megküzdési mechanizmusként használják a pornótartalmakat, a kutatások szerint azok, akik a kellemetlen érzelmek elkerülése érdekében használják, alacsony szintű érzelmi és mentális jóléttel rendelkeznek. A fentebb említett depresszió, szorongás, valamint a stressz és más mentális zavarok tehát nemcsak következményként jelentkeznek, hanem sokszor a túlzott pornófogyasztás kiváltó okai is egyben.

 

 

Női szemmel

 

Kelsie története

Kelsie, aki 16 évig volt függő, mielőtt segítséget kért, elmondta, hogy 11 évesen talált rá először a pornóra. Akkoriban még fogalma sem volt arról, mit is csinál valójában és hogy milyen következményei lehetnek szokásának, amely megküzdési mechanizmusává is vált egyben. Ez odáig fajult, hogy nemcsak akkor fordult a pornótartalmakhoz, amikor valamilyen negatív érzelem kerítette hatalmába, hanem akkor is, amikor boldog vagy izgatott volt, vagy amikor egyszerűen csak unatkozott. Mindezt természetesen végig titokban tartotta, hiszen szégyenkezett miatta és félt, hogy ha valaki megtudná, undorítónak tartaná.
Míg a férfiaknál teljesen normálisnak tekintik, ha pornót néznek, addig a nőket sokszor meg sem említik a témában. Kelsie elmondta, hogy nem érti, miért feltételezik sokan azt, hogy a nőknek nincsenek szexuális vágyaik, és hozzátette azt is, hogy ha tisztában lett volna vele, hogy milyen problémával is néz szembe valójában, akkor sokkal korábban segítséget kért volna.

Végső soron tehát elmondható, hogy egy ilyen ördögi körbe belekerülve, legyen szó bármelyik nemről, semmilyen mennyiségű pornó nem szüntetheti meg az élet problémáit, hanem csak egy lesz közülük.

 

 

Források: ITT

Előző bejegyzés

Viki – Részlet Rajczi Adriana készülő, Kisvárosi ez+az című könyvének 2. részéből

Következő bejegyzés

A pszichológiai tudományok és a magyar irodalom különleges egyénisége: Polcz Alaine

post-rács