LOADING...

Vissza a tetejére

2024. február 10.

Feminista humoristák Pakisztánban

Minden nehézség és társadalmi akadály ellenére a pakisztáni nők a komédiát arra használják, hogy eloszlassák a nemi sztereotípiákat, megosszák személyes tapasztalataikat és kérdőre vonják a patriarchális szokásokat.
Menstruáció, szex, testszégyenítés, zaklatás, nőgyűlölet, randizás: Pakisztánban ezek nem olyan témák, amelyekről nyíltan lehetne beszélni otthon vagy baráti társaságokban.

A tabutémák azonban humorestként tálalva fergeteges nevetést és éljenzést váltanak ki a zsúfolásig megtelt nézőtéren. Családok, párok és fiatalok gyűlnek össze, hogy megnézzék a női humoristák előadásait.

Noha egyre elterjedtebb a stand up comedy, a nők körében még mindig újdonságnak számít. Az ország történelmét figyelembe véve elmondható, hogy a komédia férfiak által dominált terület, a néhány létező női humorista pedig eddig csak televízióban szerepelt.

A női stand uposok egészen a közelmúltig nem voltak elfogadva Pakisztánban, ugyanis számos negatív konnotációval és társadalmi megbélyegzéssel jár az, ha a nők egyedül és kíséret nélkül mutatkoznak a színpadon.

Az olyan énekesnők, mint Noor Jehan, már régóta a pakisztáni popkultúra oszlopos tagjai, a női humoristák azonban nincsenek hasonló helyzetben. A pakisztáni kultúrában a nőket általában a viccek alanyának tekintik, nem pedig a viccek mesélőinek.

Az elmúlt évtizedben egyre több stand up és improvizációs humorista jelent meg, ennek köszönhetően a nőknek is sikerült kivívniuk helyüket a komédiában.

 

The Khawatoons improvizációs komédiacsoport (facebook/thekhawatoons)

„Biztonság a számokban”: Humortársulatok és a közösségi média

E humoristák közül többen elmondták, hogy a női humortársulatokban érzett biztonságnak köszönhetően találták meg az önbizalmat és a készségeket ahhoz, hogy nyilvánosan belevágjanak a komédiába.

Amtul Baweja (31) digitális tartalomkészítő és humorista, 2011 óta lép fel, de csak akkor kezdte magát otthonosan érezni a komédiában, amikor 2016-ban csatlakozott Dél-Ázsia első, kizárólag nőkből álló improvizációs komédiacsoportjához, a The Khawatoonshoz.

„Megnőtt az önbizalmam azáltal, hogy nők mellett léphettem fel. Korábban a komédia rendkívül férfidominált volt, automatikusan a férfiak kapták a viccesebb szerepeket, a közönség pedig a férfiakat tartotta viccesebbnek. A nők elkerülhetetlenül úgy érezték, hogy túl keményen próbálkoznak” – mondja Baweja a DW-nek. „De a társulatban minden szerepet nekünk kellett játszanunk, még a férfi szerepeket is, a közönség nevetéssel díjazta alakításainkat.”

A Khawatoonst Pakisztán egyik legismertebb humoristája, Faiza Saleem alapította, méghozzá azért, hogy biztonságos teret létesítsen a nőknek a szabad önkifejezésre, és hogy „a komédián keresztül komoly témákat tárgyalhassanak meg” – mondta Saleem a DW-nek.

Bawejában és Saleemben nem csak az a közös, hogy ugyanabban a társulatban vannak, de az is, hogy mindketten nagyon sikeres karriert futottak be komikusként, kihasználva a közösségi média erejét és hatókörét – előbbinek 47 ezer, utóbbinak pedig 178 ezer követője van Instagramon. A közösségi média, illetve a női társulatokhoz való tartozás szabadsággal és biztonsággal tölti el őket.

Robina Ahmed (64) nyugdíjazott kormánytisztviselő, négy évvel ezelőtt kezdett stand upolni. Egy másik pakisztáni feminista társulatban, az Auratnaakban talált művészi menedékre, miután többnyire „fiatal srácokból” álló komédiacsoportokkal lépett fel. Ezekben a csoportokban nem érezte magát eléggé szabadnak ahhoz, hogy olyan témákat boncolgasson, amilyeneket szeretett volna.

 

A patriarchátus humorral való megkérdőjelezése

Ahmed nemrég újabb korlátokat rombolt le azzal, hogy egy nappal nyugdíjba vonulása után egy teljes szólóestet adott teltház előtt.

„A komédia számomra egy cukorral bevont pirula, ami keserű, de könnyebben lenyelhető. Előadásaimban főleg nőkkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozom – többek között a patriarchátussal, a nőgyűlölettel, a tabukkal, az érzelmi bántalmazással, a nemi identitással vagy a szexuális preferenciákkal” – mondja Ahmed a DW-nek.

Ahmed mindezt pandzsábi nyelven, a pakisztáni Pandzsáb régióban élő pandzsábi emberek anyanyelvén teszi, ez egyediséget és hitelességet kölcsönöz fellépéseinek.
Szólóestjein Ahmed számos patriarchális határt feszeget sokszínű közönsége előtt, illetve megemlíti azt is, hogy a társadalmi konstrukciók hogyan vonták meg fiatalkorától kezdve a testi autonómiától.

„Olyan dolgokról beszélek, amiket megtapasztaltam életem során. Soha nem beszélek hipotetikus dolgokról vagy helyzetekről. Azt hiszem, ez teszi hitelesebbé és meggyőzőbbé fellépéseimet” – mondja Ahmed.

Egy másik tabut megkérdőjelezve azt is megosztja, hogy csak a 60-as éveiben jött rá, hogy nem bináris.

A nyílt feminizmus szellemében Ahmed a színpadon kikapcsolja melltartóját a ruhája alatt – ezzel szimbolikusan lerázza magáról a patriarchátus hatalmát.

Ahogy Baweja mondja: „Visszaszerezzük a helyünket. Még ha valaki nem is konkrétan női kérdésekről beszél, már az is feministának számít, ha elég bátor ahhoz, hogy kiálljon és egyáltalán megszólaljon. Ezzel is hozzájárul a képviselethez és az egyenlőséghez.”

 

Amtul Baweja (facebook/baweja.amtul)

 

Amna Baig (30) az ország fővárosában, Iszlámábádban dolgozik rendőrként, és három éve stand upol.

Baig két férfiak által dominált területen, a rendőrség és a komédia területén tevékenykedik. Arra használja a komédiát, hogy rávilágítson a rendőrségnél elterjedt és a társadalomban élő sztereotípiákra, valamint a szexizmusra.

Fő célja azonban az, hogy rendőrnői hivatását destigmatizálja és demisztifikálja: „Azzal, hogy fellépéseim során humanizálom a rendőröket, megpróbálom megváltoztatni az emberek róluk alkotott képét, hogy amikor segítségre van szükségük, ne hezitáljanak a rendőrséghez fordulni, és hogy bátran válassza több nő ezt a hivatást” – mondja Baig.

 

A feminista komédia jövője Pakisztánban

Noha ezek a nők az országban hemzsegő tehetségről és a női humoristák munkája iránti növekvő érdeklődésről tanúskodnak, számos akadály áll fenn továbbra is azok előtt a nők előtt, akik a komédiából szeretnének megélni.

„Az elmúlt 10 évben rengeteg női komikussal találkoztam az interneten, a közösségi médiában, az improvizációban és a stand upban, de még mindig hosszú út áll előttünk. Kevesen űzik ezt a szakmát, mivel nem kifizetődő, de remélem, hogy a jövőben ez megváltozik” – mondja Saleem.

Hozzátette, hogy indiai szomszédjaikkal ellentétben, akik nemzetközi sikert és elismerést értek el, ami nagyrészt az OTT platformoknak, például a Netflixnek köszönhető, Pakisztánban nem valószínű, hogy a női humoristáknak hasonló lehetőségeik lesznek, mivel „társadalmi és vallási tényezők” hátráltatják őket.

Ahmed azonban optimista: „Úgy gondolom, hogy a komédiát a nők fogják uralni a közeljövőben. Intelligensek és szellemesek, a megfelelő témákhoz nyúlnak, és tudják, hogyan kell görbetükröt állítani a társadalomnak.”

 

Forrás: ITT

Előző bejegyzés

Kreatív írótábor a Francia Riviérán – Kékharisnyák és könyvmolyok figyelmébe! Akik igazi…

Következő bejegyzés

Tündérmese felnőtteknek – 4. rész

post-rács