LOADING...

Vissza a tetejére

2024. február 17.

Nemet cserélő gamerek: Miért szeret sok férfi női karakterrel játszani – és fordítva

Elsőre talán azonnal rávághatnánk az egyértelműt: az esztétika miatt. Ez egyrészt valóban így van, azonban nem ez az egyetlen ok, amiért a férfiak női, a nők pedig férfi karaktert választanak egy-egy videójátékban. Mik tehát a további tényezők?

Kezdetnek érdemes megvizsgálni, mit is értünk pontosan az esztétika fogalma alatt. Mivel a videójátékok „kamerája” általában a virtuális játékos, azaz a kiválasztott karakter mögött helyezkedik el, így nem csoda, ha sokan olyan figurát szeretnének nézni a néha órákig elhúzódó játék közben, amely kimondottan kellemes külsejű számukra.

Az esztétikán kívül természetesen más indokok is befolyásolják a karakterválasztást, melyek főleg gyakorlati okokat sejtetnek. Egyes játékokban például különböző képességekkel rendelkezhet egy női és egy férfi karakter, amely bizonyos előnyökkel is járhat, így sokszor ez alapján választanak a játékosok – mondhatni: taktikai okokból.

Nem ritka az sem, hogy egy férfi női karakterének fő oka más játékosok figyelmének felkeltése, míg egy nő férfi karaktere épp a figyelmet próbálja elkerülni – vagy esetenként akár a zaklatás veszélyét is. Az ilyen okokból kifolyólag egyesek szándékosan nem kommunikálnak a többi játékossal saját hangjukon, hanem inkább csak üzenteket írnak, hogy fenntartsák az illúziót. Elsőre úgy tűnhet, hogy egy ilyen apróságnak – a karakter nemének – nincs túl sok jelentősége mások szemében, azonban sokszor előfordult már, hogy ha megtudták, hogy egy nemet cserélő játékossal van dolguk, egyszerűen többet nem akartak játszani vele.

 

 

Az online közösségi térben történő szerepjátékok esetében például a női karakterek használata kimondottan előnyökkel járhat, ugyanis sokan hajlamosak rá, hogy kedvezőbben reagáljanak egy női karakterre, ill. olyan feltételezések is születhetnek, hogy egy női karakter kevésbé fog agresszívan viselkedni.

Természetesen ez még nem minden, ugyanis a karakterválasztásnak, valamint a karakter nemváltásának árnyaltabb okai is vannak. Amikor a karakterünkkel játszunk, elkezdjük mélyebben megérteni, megélni, hogy mi történik velünk, és amikor egy ellenkező nemű karakterrel játszunk, megtapasztalunk olyan dolgokat, olyan érzéseket is, amelyek a másik nemhez kapcsolódnak. Egyesek számára ez fantáziájuknak egyfajta kivetülése, saját kifejezőeszköze is lehet, míg másoknál sokkal inkább a másik nem bőrébe bújás lehetőségének szabadsága a karakterváltás mozgatórugója. Néhány tanulmány szerint a meleg férfiak nagy része sokkal komfortosabban érzi magát női karakterként játék közben, valamint az idősebb és tapasztaltabb játékosok is nagyobb valószínűséggel választanak ellenkező nemű karaktert.

Na de milyen helyet foglalnak el a nemi sztereotípiák a videójátékok online terében? A videójátékokat mindig is szorosabban kötötték a férfiakhoz (és a fiúkhoz), azonban hovatovább egyre több a női (és lány) játékos, aki becsatlakozik a virtuális világok dimenziójába. Sztereotipikusan a „komoly” játékokat, mint pl. a GTA, a férfiak játszák, míg a „kevésbé komolyakat”, mint pl. a Sims, a nők dominálják. Mindennek ellenére egyre több nő játssza a „komoly” játékokat is, így ma már a női gamerek egyre több és több támogatást kapnak, s egyre nagyobb elfogadásnak örvendenek.

Végszónak tehát elmondható, hogy nemtől függetlenül igenis mindenkinek helye van a videójátékok színes világában, legyen szó akár a játékosról, akár a karakterről, amelyet választ; és bármi legyen is az ok a „szerepcserére”, nem szabadna, hogy ez hátrányt jelentsen a játékosok körében, hiszen a karakterválasztás hozzá tartozik az élményhez, ahhoz pedig senkinek nincs joga, hogy ezt elvegye másoktól.

 

Forrás: ITT

Előző bejegyzés

Na de anyuka… avagy hogyan (ne) kommunikáljunk a szülőszobán 2. rész

Következő bejegyzés

Az idősödő nők és a „bölcsesség” fogalma

post-rács