LOADING...

Vissza a tetejére

2023. december 23.

Girl math: az új egyszeregy?

Ha jártál mostanában az interneten, biztosan találkoztál a „lánymatek vagy női matek” kifejezéssel. A TikTok-on és az egyéb közösségi oldalakon terjedő videók a pénzköltés igazolásának sajátos gondolatmenetét mutatják be.

 

Mi a girl math?

Ha valaha már kiszámoltad egy ruhadarab viselésenkénti költségét, hogy igazold egy drága ruha árát (hiszen ha sokszor hordod, jó befektetés volt), vagy úgy érezted, hogy nyereséget értél el egy rád rosszul álló farmernadrág visszavétele után, akkor lehet, hogy a „lánymatek” szakértője vagy. A témában készült videók futótűzként terjednek a közösségi médiában. A girl math ostoba (vagy akár szexista) trendnek tűnhet, de valójában sokat elárul a nemek, a pénz és az érzelmek közötti kapcsolatról.

A lánymatek egy pénzköltési osztályozási rendszert állít fel: bizonyos érték alatti vagy készpénzben történő vásárlások nem számítanak. Például, ha van pénz a Starbucks-kártyánkon vagy készpénz a Venmo-számlánkon, a kávét vagy az ebédet „ingyen” vesszük. Pszichológiai szempontból biztonságérzettel tölt bennünket el, ha olcsó termékeket vásárolunk, hiszen nem költünk sok pénzt. A trend befektetésként tekint a drágább termékekre, és kiemeli hosszú távú értéküket. A girl math elvei szerint egy drága ruha megvásárlása csak akkor éri meg, ha több alkalommal is fel tudjuk venni, nem csak egyszer. Egy tanulmány szerint, ha luxuscikkeket vagy drága termékeket készpénzben vásárlunk meg, könnyebben tesszük magunkat rajta túl, mert nem marad nyoma papír- vagy hitelkártyaszámla formájában.

 

 

Kritikusok szerint a girl math túlköltekezéshez vezet. A módszer használói azonban azt állítják, hogy a lánymatek mindig is létezett, de csak most kapott divatos nevet. Kelly Ann Winget pénzügyi szakértő szerint a lánymatek nem egészen olyan, amilyennek a kritikusok leírják. Értékes döntéshozatali eszköz lehet a nők számára, amely nagy és kis döntések meghozatalához adhat iránymutatást. „Ha megfelelő helyzetekben ösztönözni tudjuk a „lánymatek” használatát, akkor nagyon hatékony eszközzé válhat a befektetések, a mérföldkőnek számító vásárlások, a megtakarítások és a költségvetés-készítés során” – mondta Winget az Insidernek.

A pénzügyi tanácsok általában arra intik a nőket, hogy ne költsenek feleslegesen pénzt kávéra, manikűrre vagy luxus táskákra – olyan dolgokra, amelyek többnyire nőket céloznak meg. Ez azt sugallja, hogy ezekre a dolgokra nem éri meg pénzt költeni, illetve nem értékesek, és ez arra készteti a nőket, hogy igazolják ezeket a típusú vásárlásokat. „A lánymatek megkérdőjelezi a hagyományos pénzügyi racionalitást, és a vásárlásoktól való elrettentés helyett a kiadások értékét helyezi előtérbe. Ha a nők a lánymatekot úgy használják a kiadásaik igazolására, hogy az nem veszélyezteti a pénzügyi jólétüket, akkor hasznos eszköz lehet. Végső soron pénzügyi felelősségvállalásról tanúskodik, illetve arra ösztönzi a vásárlókat, hogy vásárlás előtt átgondolják vásárlásuk hatását” – mondja Winget.

Ez a megközelítés hasonlóságot mutat a portfólióelmélettel, miszerint úgy választjuk ki a befektetéseinket, hogy maximalizáljuk a várható hozamot és egyúttal minimalizáljuk a befektetéssel járó kockázatot. Azáltal, hogy felmérjük, az egyes vásárlások hogyan járulnak hozzá a vásárlási portfólióhoz, a lánymatekot alkalmazó vásárlók lényegében vásárlási portfólió-menedzserekké válnak.

 

Pénz és érzelmek

Személyes pénzügyeink kezelésekor mindnyájan szorongunk mind nemtől, mind anyagi helyzettől függetlenül. Az Egyesült Királyságban sokan nem értik a nyugdíjrendszert, vagy nem takarítanak meg elég pénzt a nyugdíjba menéshez. Tanulási motiváció nélkül az emberek inkább teljesen elkerülik a pénzzel való foglalkozást. Holott ha érzelmi és kézzelfogható kapcsolatunk lenne a pénzügyeinkkel, nagyobb lenne a motivációnk a tanulásra. A lánymatek erre egy kiváló példa.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a nőket kigúnyolják és túlköltekezésre ösztönzik. Más szemszögből nézve viszont a trend kritikus dologra utal, ugyanis ahhoz, hogy valaki valóban törődjön egy olyan látszólag elvont dologgal, mint a személyes pénzügyek, éreznie kell, hogy érintett bennük.

Ha a pénzről a vásárlások értéke szempontjából gondolkodunk, az segíthet a pénzügyekhez való érzelmi viszony kialakításában. Így elérhetnénk azt, hogy az emberek jobban törődjenek a pénzügyeikkel.

 

 

A lánymatek, amire szükségünk van

A nők olyan fogyasztói erőt jelentenek, amellyel számolni kell, hiszen a fogyasztói kiadások 80%-át ők irányítják világszerte. A girl math trend azt bizonyítja, hogy a nők mesterien alkalmazzák a portfólióelméletet vásárlásaik során és ezáltal olyan befektetési nagyhatalmakká válnak, amelyek potenciálját a pénzügyi szolgáltatási ágazat figyelmen kívül hagy.

A nők hátrányos helyzetben vannak, ha pénzről és pénzügyekről van szó. Az Egyesült Királyságban a nők átlagosan 260 000 fonttal kevesebbet keresnek a férfiaknál karrierjük során, a férfiak nyugdíjjövedelme pedig kétszer magasabb, mint a nőké.

A nőknek alacsonyabb a pénzügyi önhatékonyságuk (a saját képességeikbe vetett hitük), mint a férfiaknak. A helyzeten az sem segít, hogy a nők úgy érzik, amikor pénzügyi tanácsot kérnek, lekezelően bánnak velük.

Mivel a pénzügyek világát férfiak hozták létre férfiak számára, nyelvezete és kultúrája alapvetően férfias. Az Egyesült Királyságban a nők csak az 1970-es évek közepén kaptak törvényes jogot arra, hogy férfi aláírása nélkül nyissanak bankszámlát, és csak 1980-ban igényelhettek önállóan hitelt. Most, hogy a törvények terén már kisebb (de még mindig létező) a nemek közötti egyenlőtlenség, a pénzügyi szolgáltatási ágazatnak nem sikerült kapcsolatot teremtenie a nőkkel.

Tanulmányok szerint a nők 49%-a aggódik a pénzügyei miatt. A nők azonban nem vevők a pénzügyi tanácsadók lekezelő ajánlataira és hangnemükre. Ez az elavult megközelítés azt sugallja, hogy nem a rosszul működő pénzügyi rendszer szorul javításra, hanem a nők.

A nők továbbra is úgy érzik, hogy nem tartoznak a pénzügyek világába, és nem bízhatnak benne. Miért is bíznának a nők egy olyan ágazatban, ahol a nemek közötti bérszakadék elérheti akár az 59%-ot is, és ahol a vezető pozíciókban szinte alig van nő?

A girl math önmagában nem feltétlenül jó pénzügyi tanács, de ha csak pár nőnek is segít abban, hogy jobban tudja kezelni és megérteni a pénzügyeit, akkor nem szabad elvetni.

 

Források: ITT és ITT

Előző bejegyzés

Erre varrjál gombot! januártól–júniusig címmel adja ki második, kézműves ötletekből összeállított könyvét…

Következő bejegyzés

Intim higiéniai reklámok – 1. rész

post-rács