KönyvBarátnők

Ajándékkönyv lányoknak!

Kevesen tudják, de a lányok hosszú évtizedek óta jobb eredményeket érnek el az iskolai tanulmányaik során, mint a fiúk.

Hogy lehet ez? Hiszen az iskolarendszer, a tanítási módszer, a tanterv, a tananyag, az egész komplex rendszer a fiú tanulókra épült a kezdetektől. Tudjuk jól, hogy a lányok egészen a 19. századig a nem igazán járhattak iskolába, felsőbb fokú tanulmányokat pedig csak a 19. század végétől végezhettek, akkor sem tömegesen, mert csak kevesen engedhették meg maguknak, és csak kiváló eredménnyel vették fel őket, sokkal szigorúbb elbírálásban részesültek, mint a fiúk. És csak bizonyos szakokat nyitottak meg előttük, elsőnek a tanítóképzőt.

Miután onnan kikerültek, kezdődött a nehéz kenyérkereset, először csak lányiskolákban alkalmaztak tanítónőket, ahol a lányoknak nem volt alkalmuk minden tantárgyat tanulni, mert a tananyag nagy részét a „női küldetésre” nevelés töltötte ki, vagyis a háztartásvezetés, a kézimunka stb. A jobb férfi tanárokat jutalomból a fiúiskolákban alkalmazták, ami önmagáért beszél.

Manapság a lányok szinte minden tantárgyból néhány százalékkal jobban teljesítenek, a vizsgákon is jobb eredményeket érnek el, többen tanulnak főiskolán és egyetemen, mint a fiúk, és többen is fejezik be felsőfokú tanulmányaikat. Mivel a sztereotip, hagyományos elvárások szerint a lányok jobbak a humán tárgyakban, efelé irányítják őket már az alapiskolában, így kevesebben mernek műszaki szakirányt választani, holott semmi sem bizonyítja, hogy kevésbé jók ezen a téren. Sőt, matematikából is jobban teljesítenek az alap- és középiskolában is, mint a fiúk.

Ismerjék el tehetségüket és szorgalmukat, és ajándékozzanak nekik könyvet olyan nőíróktól, akik akár ma, akár egy másik korszakban bizonyították tehetségüket, és hoztak létre kiváló alkotásokat.

Jó válogatást!

Vélemény, hozzászólás?