Női helyzet - Az egyenrangúságról

Hogyan tanítsunk genderül?

Hogyan tanítsunk genderül? Ako vyučovať “po gender” ( gender-senzitívne) ? How to teach on the language of gender?

Thun Éva, a genderpedagógia legnevesebb magyarországi képviselője lesz a szeptemberi Nőképek kisebbségben III. konferenciánk egyik főelőadója.  Előadásában, amelynek címe Hogyan tanítsunk és tanuljunk genderül? arra keresi a választ, hogyan érhetnénk el azt, hogy az akadémiai és a civil közegben már ismert és kidolgozott genderpedagógia elméleti és gyakorlati összetevői hogyan kerülhetnének át a közoktatásba. Vagyis hogy milyen módon lehetne elérni azt, hogy az iskolákban végre ne a régi sztereotípiákat éltető rendszer működjön, hanem az éppen ezt felbomlasztó és átalakító gender szempontú megközelítés.

Egy mondatban összefoglalva ez annyit tesz, hogy a lányok és a fiúk szabadon bontakoztathassák ki tehetségüket, és ne kösse őket gúzsba a társadalmi elvárások tömkelege, amely szerint a lány legyen szorgalmas, szerény, visszahúzódó, támogassa a fiúkat, szüljön minél több gyereket, és törődjön a háztartással, ezzel szemben a fiú ne sírjon, hanem legyen erős, határozott, tartsa el a családját, és nyugodtan sörözzön esténként a haverokkal. Hanem mindenki élhessen olyan életet, amilyen számára megfelel, és az erre való felkészülés már ilyen módon történjen az iskolában is,

A rendezvény másik fő előadója Monika Bosá, a genderpedagógia szlovákiai szaktekintélye, aki az akadémiai közeg és a civil szektor témába vágó tevékenységét dolgozza fel.

Jana Cviková, a szlovák Aspekt szervezet alapító tagja, és a Rózsaszín és világoskék világ nevű projekt egyik megvalósítója is a konferencia fő témájáról, a genderpedagógiáról beszél majd. A projekt a szlovákiai iskolák helyzetét mérte föl abból a szempontból, hogy mennyire érzékelik a tanárok és a diákok a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenségeket az oktatásügyön, és a konkrét iskolákon belül.

A genderpedagógia témaköréhez kapcsolódó előadással érkezik még Kereszty Orsolya, aki iskola- és oktatástörténettel is foglalkozik.

Az irodalom, a nyelvészet, a munkapiaci helyzet, a tudomány, a közélet és a gyakorlati élet szakterületeiről is hallhatunk majd előadásokat hazai és külföldi szakemberektől.

A részletes programot szeptember 4-én olvashatják honlapunkon.

Szeretettel várunk mindenkit a konferenciára szeptember 17-18-án Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karán.  

Az egyes témák továbbgondolására is lehetőség lesz majd azon a néhány beszélgetésen, amelyekre a téli szemeszterben, október és november folyamán kerül sor a Diákhálózat diákklubjaiban Nyitrán, Pozsonyban, Kassán és Komáromba.

További információk  a konferenciáról:

 http://www.sciedu.fss.ukf.sk/gender/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=17&lang=hu

JELENTKEZÉS az alábbi  LINKEN

http://www.sciedu.fss.ukf.sk/gender/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=20&lang=hu