Események

Összefoglaló a Gombaszögi Nyári Táborból 2015 júliusa

Összefoglaló a Gombaszögi 2015-ös Nyári Táborból / Reportovanie z letného táboru Gombasek/ Reporting from the Summer Campo of Gombaszög 2015

#szívdobbanás, #genderelmélet , #nőkellenierőszak,  #feminizmus

Ezek voltak a FB  leginkább “hashtagelt” leggyakrabban használt szakszavai.

Lássuk csak, mit is láthattunk Gombaszögön idén a Phoenix szervezésében:

  1. SZÍVDOBBANÁS workshop

Az erőszakra nincs mentség!

A Szívdobbanás című foglalkozáson a lányok és a fiúk is érdekes gondolatokat osztottak meg egymással. Mi a legfontosabb számodra egy kapcsolatban? Mi az, amit már nem viselsz el egy kapcsolatban? Mit jelent az erőszak? Van-e különbség a lelki és a testi erőszak között? Hogyan előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel az erőszakos viselkedés jeleit?

Karády-Héder Enikő és Gyulai Katalin, a NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) tagjai vezették a foglalkozást.

workshop

  1. Néma Tanúk kiállítás

Az Európában és az egész világon elvégzett reprezentatív felmérések szerint minden 4. vagy 5. nő élete során legalább egyszer elszenvedte az erőszak bizonyos fajtáját.

A nők elleni erőszak elkövetői nem az utcán sétáló idegen emberek, hanem a nő legközelebbi hozzátartozói: az apja, a bátyja, a nagybátyja, a nagyapja, a barátai.

A Néma Tanúk kiállítás azoknak a nőknek állít emléket, akiket férjük, élettársuk, volt élettársuk, vagy olyan férfi, akivel a nő nem akart kapcsolatot teremteni, megölt.

A kiállítás a NANE Egyesület tulajdona, és a Gombaszögi Táborba a Phoenix Polgári Társulás meghívására érkezett el.

nema tanuk (2)

  1. Genderelméletek – a nő és a férfi szerepe a társadalomban

A feminizmus nem a férfiak ellen irányul!

A képen Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke, Perintfalvi Rita, a Magyar Teológusnők Egyesületének elnöke, Soós Eszter Petronella politológus, Rácz Vince, moderátor.

genderelmeletek

Miről szólt a beszélgetés?

Antoni Rita: Mit jelent a gender? A szó jelentése: társadalmi nem, azaz mindazon tulajdonságok, viselkedésformák és szerepek összessége, melyet a társadalom az egyéntől biológia neme folytán elvár.  Egyszerűsítve: hogy mi van az egyén lába között, az a „sex” azaz biológiai nem („nő” vagy „férfi”); és hogy a társadalom a biológiai nem alapján milyen személyiségvonásokat tulajdonít az egyénnek, illetve milyen szerepeket vár el tőle, az a „gender,” azaz társadalmi nem: „nőies” vagy „férfias,” illetőleg női vagy férfi szerep, melyekhez a nemi sztereotípiák is kapcsolódnak. (több info:http://www.nokert.hu)

Perintfalvi Rita: A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete (MTÖE) tiszteletben tartja az Isten képmására teremtett ember méltóságát nemének, származásának, vallási hovatartozásának vagy szexuális beállítottságának megkülönböztetése nélkül. A szeretet parancsa, ami vallásaink és felekezeteink legfontosabb közös nevezője, arra szólít fel, hogy határok nélkül gondolkodjunk és cselekedjünk, ami azt jelenti, hogy visszautasítjuk a társadalmi és vallási kirekesztés minden formáját

http://www.teologusnok.hu/

Soós Eszter Petronella:

A modernitás korában megváltozik a világ, s vele együtt a munkaerőpiac. Az úgynevezett férfias foglalkozások, mint a gyári fizikai munka, a mezőgazdasági munka kiveszőben van, mert elvégzik a gépek. Egyre nagyobb az igény olyan munkák iránt, amelyeket tipikusan nőiesnek vélnek, mint például a beteg- és idősápolás, a szociális munka. Ezt a változást fel kell dolgozniuk a férfiaknak, hiszen az „erős férfi” hagyományos társadalmi képe kell, hogy megváltozzon.

http://franciapolitika.blog.hu/2015/05/16/226_nopolitika_hollande_franciaorszagaban_2012

eloadas

Projekt  Rodové scitlivovanie študentov a študentiek VŠ  – budúcich pedagógov bol podporený sumou 23 988,20 eur  z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP  2009- 2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu  Rodové scitlivovanie študentov a študentiek VŠ – budúcich pedagógov  je posilnenie aktívneho občianstva.