Események

Mit ér az ember, ha nő?

A női esélyekről és értékekről a Gombaszögi Nyári Táborban július 19-én 17:30-kor

  • Vénuszlakók és marslakók: valóban két  külön világban élünk?
  • Mitől nő a nő és mitől férfi a férfi: nemi identitás, nemi szerepek
  • Mitől gyengébb a „gyengébb nem”?
  • Esélyek és egyenlő/tlenségek: mit takar az esélyegyenlőség fogalma?
  • Miről szól a feminizmus?

Beszélgetés arról, hogyan ítéljük meg a nőket és a férfiakat, mi a véleményünk a női és a férfi szerepekről. Mit „engedhet meg magának” a nő és a férfi? Egyenlőek-e a lehetőségeink? Ki vezeti a háztartást? Ki vezeti a társadalmat? Van-e női és férfi munka, szakma? Melyik a gyengébb nem?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ a beszélgetés résztvevőivel, Bolemant Lillával, Hodossy Katalinnal és Szapu Mariannával, akik a Kerekasztal Nők és gyermekek esélyegyenlőségi bizottságának tagjai, valamint mindannyian saját civil szervezetükben is aktív tevékenységet fejtenek ki a nők és a gyermekek egyenlő esélyeinek elérésében.

Az előadás után egy szituációs játék során megtapasztalhatjátok, hogyan működnek a hagyományos női és férfi szerepek, és hogyan működhetnek, ha kilépünk a sztereotípiák hatalmából.

A beszélgetés résztvevőiről:

Bolemant Lilla – a Kerekasztal Esélyegyenlőségi Bizottságának vezetője, a Phoenix Polgári Társulás elnöke, amely a nők, elsősorban a szlovákiai magyar nők érdekvédelmével és esélyegyenlőségével foglalkozik. Lilla további szakterülete a nők irodalmi és médiabeli szerepvállalásának kutatása.

Hodossy Katalin a Tandem civil szervezet alapító tagjaként személyiségfejlesztő és önismereti tréningeket vezet, amelyben a férfi és női szerepek hasonlóságainak és eltéréseinek tudatosítására is nagy hangsúlyt fektetnek. A beszélgetés után az ő vezetésével kerül sor egy nemi érzékenyítő foglalkozásra, amelynek során bárki kipróbálhatja, milyen a másik nem szerepébe bújni, és azt megélni bizonyos helyzetekben.

Szapu Marianna a Pozsonyi Comenius Egyetem BTK Filozófia Tanszékének vezetője, egyetemi oktató, a BTK mellett működő Nemtudományi Központ alapító tagja. Marianna sok nemzetközi kutatás vezetőjeként és tagjaként a nőknek a tudományos életben betöltött szerepével és helyzetével foglalkozott és foglakozik, a feminista filozófia és a Gender Studies témakörében kolléganőivel egyetemi kurzusokat vezet, és A nemtudomány alapjai (Rodové štúdiá) címmel egyetemi tankönyvet is kiadott.

Mindenkit szeretettel várunk, és kérdezzetek minél többet!

Vélemény, hozzászólás?