KönyvBarátnők

Nyár, ikrek, rejtélyek… Bolgár Kati írása

Tavaly, amikor a Havas ikrek történetét befejeztem, úgy gondoltam, ez csak egy kis kitérő volt az ifjúsági regény műfajába, az én világom a női regény. Ezt akartam hinni, hisz biztosan jobban értek a női lélek rejtelmeihez, mint a kiskamaszos családok mindennapjaihoz. Aztán kiderült, ebben is tévedtem. Na, nem én magam jöttem erre rá, hanem az olvasók visszajelzései döbbentettek rá. Persze, a saját diákjaim biztosan elfogultak, a kollégáim gyerekei is elfogultak… de teljesen ismeretlenek is gratuláltak, s szinte követelték, írjak még ifjúsági regényt.

(Részlet a Kincsesnaplóból, aminek a folytatása hamarosan következik)

Több nagyszünetes folyosói ügyelet telt el azzal, hogy a hetedikesek szó szerint kedvesen „nyaggattak”, mindenképpen legyen folytatás. Néhány nappal ezelőtt már említettem, hogy nem szeretem a folytatásokat. Ám ha csak a saját, osztályombeli kiskamaszaim életét nézem, bőven akadnak kalandok az életükben. Már csak kicsit ki kell színezni. A mai gyerekek imádják a rejtélyeket, a megfejtésre váró titkokat. Kértek tőlem drónokat, kamasz James Bondot, fantasyt, de ezekben a témakörökben nem mozgok otthonosan. Sőt, úgy gondolom, egy kamaszkorú gyerek szívesebben olvas olyan történetet, ami akár vele is megtörténhet, nem pedig egy fantáziavilágban játszódó valószínűtlen sztorit kitalált szereplőkkel.

Emma, Kristóf és barátaik hétköznapi kamaszok, néha dacosak, néha felelőtlenek, olykor még szemtelenek is, olyanok, mint bárki más. Miért ne mehetnének el egy nyári nyelvi táborba? Új barátokat szereznek, kiszabadulnak a szülők árgus tekintete alól, megismernek egy pezsgő európai fővárost, s nem mellékesen még tanulnak is ezt-azt. Persze a rejtély, a kaland ebből a kötetből sem hiányozhat. A Habsburgok története tele van szövevényes, megoldásra váró titokkal. Melyik kamasz fantáziáját ne ragadná meg egy szerencsétlen sorsú szerelmespár sztorija? A Kapucinusok-kriptája számtalan lehetőséget rejt…

Hát itt tartok most, a vidám kis csapat elbúcsúzott szüleitől, mindent megígért, majd egy vidám utazás után megérkezett a kék Duna gyöngyszemébe, Bécsbe. Indulhatnak a kalandok, éljen a nyár!

(A fotók az eddigi könyvbemutatókon készültek az ipolysági egyházi alapiskola és gimázium épületében és az ipolysági városi könyvtárban)

 

Vélemény, hozzászólás?