Események

Új tantárgy a Közép-Európai Tanulmányok Karán

Új tantárgy a Közép-Európai Tanulmányok Karán / Nový predment na  Katedre Stredoeurópskych štúdií na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre / New subject on the Central-European Studies at the Constantinus the Philosopher University in Nitra

A nyári szemeszterben új választható tantárggyal bővül a Közép-Európai Tanulmányok Karának kínálata a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen.

Minden, amit tudni akarsz a nőkről (és a férfiakról) és az egymáshoz való viszonyukról – ezen a címen is bevezethetnénk, de ha pontosak akarunk lenni, nevén kell nevezni a gyermeket, és el kell mondanunk, mik is a szándékaink ezzel az új órával.

A kar és a pozsonyi Phoenix Polgári Társulás együttműködésének eredménye a Gender studies alapjai nevű óra,magyarul a nemtudományok alapjainak nevezhetjük, és a lényege az, hogy a nők és a férfiak társadalmi helyzetéről, a nemi szocializációról, a nemek egyenrangú helyzetéről, az anyaságról és az apaságról, a nők és férfiak közötti kapcsolatról, a társadalmi hatalomról, a nemi szetreotípiákról, a családon belüli és a nők elleni erőszakról is szól.

A nemek közötti kapcsolatokat a hatalmi viszonyrendszerek határozzák meg, tehát azt, hogy milyen életet éljünk, hogyan, milyen elképzelésekkel rendelkezünk életlehetőségeinkről, a társadalmi elvárások határozzák meg.

Milyen lehetőségekkel rendelkezik egy egyetemista lány és egy egyetemista fiú? Egyenlő mértékben vehetik ki a részüket a munkából, a tanulásból, a családi teendőkből? Vagy különféle úgynevezett természetes szerepeiknek kell megfelelniük? A lányok feladata, hogy gyereket szüljenek, és felneveljék őket, a fiúké pedig az, hogy eltartsák a családjukat.

Bizonyára sokan egyetértenek velem abban, hogy ezek azelvárások még ma is élnek, ha nem is ismerjük fel őket azonnal, ha azt gondoljuk is, hogy ugyanolyan jogaink és lehetőségeink vannak, mint a másik nemnek. Amikor válaszúthoz érünk, komoly hátrányként élhetjük meg mint nők azt, hogy a gyermekvállalás munkánk, és sok kedvenc tevékenységünk feladásával jár. Mintha kívül maradnánk a társadalmi eseményeken, mintha már nem is számolnának velünk. A fiúknak viszont előírják, hogy kemények, határozottak legyenek, és érzéseiket titkolják el, törődjenek a család eltartásával, és nem fontos, hogy kivegyék a részüket a gyermeknevelésből.

Vagy nézzük a pályaválasztást. Az úgynevezett hagyomány szerint a lányok inkább a humán tárgyakban tehetségesek, a fiúk pedig a műszaki tárgyakban. Miért van ez? És így van-e vajon? Vagy csak ebben nevelkedtünk, ezt várják el tőlünk, és tudtaalattink annyira magába szívta ezt az elvárást, hogy mi is így gondoljuk, ez a természetes. Tudja-e valaki, hogy az első számítógépet egy nő, Ada Lowelace tervezte meg?

Beszélni fogunk a családon belüli és a nők elleni erőszakról is, amely a társadalom komoly problémái közé tartozik.Miért nem megy el, ha veri a férje? – teszik fel a laikusok az egyszerű kérdést. Azért, mert a bántalmazó, az agresszor a felesége, barátnője önbecsülését és önbizalmát olyan mértékben leépíti, hogy maga az áldozat érzi magát végül bűnösnek, azt gondolja, megérdemli a verést, hisz semmit sem csinál jól, semmit sem ér, mint nő, mint ember. S ehhez jön a bántalmazó fenyegetése: Ha elmész, megtalállak és megöllek! Szlovákiában minden ötödik nőt bántalmazott  már a partnere – foglalkoznunk kell ezzel a problémával.

A „könnyedebb“ témák közül pedig említsük meg a nők helyzetét a művészetben, az irodalomban, amelyről szintán szó lesz.

Előadóink a Közép-Európai tanulmányok Karának, a pozsonyi Comenius Egyetemnek, a Phoenix Pt-nek, a budapesti Corvinus Egyetemnek, és a szegedi Nőkért Egyesületnek a szakemberei lesznek.

nőírók-e

Vélemény, hozzászólás?