Női helyzet - Az egyenrangúságról

Egyenlő esély – egyenlő eredmény

Egyenlő esély – egyenlő eredmény

A Phoenix Polgári Társulás legújabb projektje az egyetemista diákokat, elsősorban a pedagógusjelölteket szeretné megszólítani, akik szeretnének többet tudni arról, milyen beidegződések és elvárások irányítják cselekedeteinket, és miben különböznek ezek, ha nőként vagy férfiként éljük meg ugyanazokat az élethelyzeteket.

Rózsaszín és kék világ? Valóban ilyen egyszerűen két részre osztható a lányok és a fiúk világa? De vajon akkor miért tiltakoznak a kislányok a weben a rózsaszínű játékok ellen?

Női és férfi munka? „Nézd csak meg a kezed, fiam!” – idézte a múltkor saját példáját egy ismerősöm, amikor a tizenéves fia azt kérte tőle, súrolja ki a focicipőjét. – „Látsz valami különbséget kettőnk keze között? Nem? Akkor te is ugyanúgy kisúrolhatod a cipődet.”

Asszony verve, föld művelve jó – hangzik a közmondás. És felsorolhatnánk még sok hasonlót. A nők évszázados alárendelt helyzete okán a férfiak gyakran még ma is tulajdonuknak tekintik a feleségüket, barátnőjüket, nem pedig társnak. A nők elleni erőszak létezése is innen ered.

Véleményünk ezekről a témákról a családon belüli és az iskolai nevelés folyamán alakul ki bennünk. Nem mindegy, hogy milyen lesz ez a vélemény. Hogy férfiként és nőként egyenrangú partnerként kezeljük-e másik nemet, vagy pedig különféle céljaink elérése eszközeként, esetleg alacsonyabb rendű, butább, kisebb értékű lényként. Érdemes ezen a kérdésen egy percig elgondolkodnunk.

Az Egyenlő esély – egyenlő eredmény elnevezésű projektünk többek között ezekről a kérdésekről szeretne párbeszédet folytatni a huszonéves fiatalokkal, diákokkal, hogy szakembereink megosszák velük tudásukat és tapasztalataikat, és értékes véleménycserében vehessenek részt velük.

A projekt része egy egyszemeszteres képzés a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karán, mely 2015 februárjában indul. Ehhez kapcsolódnak majd beszélgetéseink a diákklubokban a Diákhálózattal együttműködve és a jövő nyári Gombaszögi Nyári Táborban is.

A Nemtudományok (Gender studies) alapjai nevű tantárgyunk a nemi egyenrangúság olyan alaptémaköreibe vezeti be a hallgatókat, mint például

– a biológiai és a társadalmi nem közti különbség mibenléte,

– a nemi sztereotípiák mint az előítéletek forrásai,

– szocializáció és identitás – a család, az iskola, az egyház identitásalakító szerepe és hatása a nemi szerepek megítélésére,

– a test, a szexualitás és a hatalom összefüggései,

– a családon belüli erőszak és a nők elleni erőszak összefüggése a hatalmi dominanciával,

– a nők és a férfiak egyenlőtlen helyzete a munkapiacon.

 

Programjainkról részletesen beszámolunk majd a weboldalunkon, a Facebookon és a Vasárnap hetilap hasábjain is.

Projekt Rodové scitlivovanie študentov a študentiek VŠ  – budúcich pedagógov» bol podporený sumou  23 988,20 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP  2009- 2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu  Rodové scitlivovanie študentov a študentiek VŠ – budúcich pedagógov  je posilnenie aktívneho občianstva.