Női helyzet - Az egyenrangúságról

Mi legyek ?Fiú vagy lány

Mi legyek ?Fiú vagy lány? /Čím byť? Chlapcom alebo dievčaťom? / What to become?Boy or Girl?

Valahogy így értelmezi félre a gender (társadalmi nem) fogalmát az utóbbi években elhíresült „genderideológia” jelenség, amelyet a magukat családvédőnek tituláló szervezetek és a katolikus egyház terjeszt.

A gender, a társadalmi nemet jelenti, vagyis azokat a szerepeket, amiket születésünktől fogva az oviban, a suliban, a családban, a munkahelyen, és egyéb közösségekben „magunkra veszünk”, vagyis belénk nevelnek, hogy végül „természetesnek” fogadjuk el őket, és ha nem egyezik velük száz százalékosan az életről való elképzelésünk, akkor lelkifurdalást és azt érezzük, hogy valami nincs rendben velünk.

Pedig csak arról van szó, hogy minden ember más, legyen az nő vagy férfi, más és más elképzelése van arról, milyen életet szeretne élni. Űrhajós, felfedező, mélytengeri halász, sarkkutató, mérnök, orvos, vízvezeték-szerelő, mozdonyvezető, titkár, titkárnő (!), egészségügyi nővér (!), óvónő (!), takarítónő (!). Az általános hímnemű (generikus maskulinum) formája és a csak nőnemben létező formája a foglalkozások elnevezésének sokat elmond azok társadalmi presztízséről. Melyik elismertebb, komolyabb munka? A titkáré vagy a titkárnőé?

És ha én mint nő tengeri hajón szeretnék kalandos utakat tenni? Nem szállhatok hajóra egyedül, mert ki vagyok téve a szexuális zaklatás, nemi erőszak veszélyének. És ha az űrbe szeretnék repülni? Lehet, hogy eltanácsolnának, mint az orvosi szakma sebészeti szakterületeitől azzal az indokkal, hogy a nők menstruálnak, a hormonváltozások hangulatváltozásokat eredményeznek, ezért a nők nem alkalmasak a műtétek elvégzésére.

És ha mint férfi szeretnék otthon maradni, és a gyerekeimmel foglalkozni, főzni, játszótérre menni, játszani velük? Nagyon gyorsan a „nem igazi férfi” kategóriába kerülhetek, mert a társadalmi szerepek azt írják elő nekem, hogy családfenntartó legyek, határozott, érzelemmentes, asszertív.

A feminista elméletek, a gender elméletek alapvető elve az, hogy a nő és a férfi is szabadon dönthesse el, milyen életmódot, életstílust, szakmát, munkát, hivatást, családot vagy társas kapcsolatot választ, és ezért a társadalom, a környezet ne ítélje el őt, hanem viszonyuljon hozzá úgy, mint a társadalom teljes értékű tagjához, aki maga dönt az életéről.

A társadalmi nemek tudománya erről is szól. Február 19-én, az első órán érdeklődő és figyelmes diákokkal találkozhattam, akikkel ezentúl minden héten más-más témát járhatunk körül, és beszélhetünk meg. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, és remélem, hogy sok érdekes beszélgetésben lesz részünk!

Bolemant Lilla

Vélemény, hozzászólás?